Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Vadi'nin bilinmeyenleri

SBT kuruluşu sadece reytingleri ölçmüyor, televizyon sektöründe sipariş üzerine her türlü araştırmayı yapıp abonelerine servis ediyor.
Ben de özel ilgi alanım olan Kurtlar Vadisi: Pusu'nun reyting verilerini ve sosyal medyadaki yansımalarını analiz etmek istedim. Sağolsunlar, SBT'ciler isteğimi geri çevirmedi ve son derece detaylı bir raporlandırma yaptılar.
Peki bu rapor ne işe yarar?
Belki size merakınızı gidermekten öte bir fayda sağlamaz ama dizinin yapımcısı ve yayıncısı için, önümüzdeki bölümlere kılavuzluk edecek müthiş veriler sunuyor. Milyon dolarların riske edildiği televizyon sektöründe bu tür istatistik verilerin 'hayati' önem taşıdığına inanıyorum. İşte Vadi'nin MR'ı:

POLAT'IN DÖNÜŞÜ
Dizide aksiyon oranı, reytingi belirliyor. 24 Ekim'de aksiyonu bol bölüm, reyting patlaması yapmış. 21 Kasım'da yayınlanan görece daha sakin bölüm ise düşme eğilimi göstermiş.
Sosyal medyanın ilgisi tamamen Polat Alemdar karakteri üzerine yoğunlaşıyor. 21 Kasım'da Polat'ın tekrar ortaya çıkması, sosyal medyada oldukça hareketli saatler yaşanmasına sebep olmuş. Bu dakikalarda; #polatındönüşü hashtag'i geçen toplamda 3 bin 101 tweet, bin 734 farklı kullanıcı tarafından atılmış.
Olumlu tweet'ler genellikle; Polat'ın diziye tekrar dönüşü ile ilgili izleyicilerin sevinçlerini dile getirdikleri tweet'ler. Olumsuz tweet'lerde ise; dizinin çok fazla reklam alması eleştiriliyor. Ayrıca dizinin ağır gösterim modunda ilerlemesi ve çatışma, aksiyon bekleyen izleyicilerin hayal kırıklığı da olumsuz yansımalara neden olmuş.

ABDÜLHEY SALLADI
Tweet'lerin içerikleri şöyle: Polat'ın dönüşü ile dizinin renkleneceğini düşünen Polat Alemdar fanlarının attığı tweetler ağırlıkta. Tweet'lerde en çok tartışılan konu ise; Polat'ın gerçekte ölmediğini öğrenen Abdülhey'in Polat'a "Sen benim için zaten ölüsün, hakkımı helal etmiyorum" cümlesi...
Abdülhey için atılan olumlu tweet'lerde Polat'a olan tavrını haklı bulanlar öne çıkıyor. Olumsuz tweet'ler ise Abdülhey'i haksız bulanlardan geliyor.
Cahit konusunda ise izleyicinin net bir tavrı var. İzleyiciler Cahit'in tarafsız duruşuna bir son vermesi gerektiğini düşünüyor. Olumsuz tweet'ler de genelde bu konu üzerine.

EN SEVİMSİZ KİM?
Dizinin en sevilmeyen karakteri ise doğal olarak Poyraz. Tweet'lerde izleyiciler, Poyraz karakterinin ölmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Tweet'ler arasında en çok retweet edilenler; Polat Alemdar karakterinin sürekli ölüp geri gelmesini dalga konusu yapanlar.
Ömer Baba'nın "Önce sabretmeyi, sonra razı olmayı öğreneceksin evladım. Ta ki Hak senden razı olana kadar" cümlesi de çok sayıda retweetlenmiş.

POLAT GÖRÜNMEZ OLUNCA...
Peki Kurtlar Vadisi: Pusu'da; kim, ne kadar süre ekranda yer aldı?
Dizinin 7, 14 ve 21 Kasım tarihlerinde yayınlanan bölümlerini analiz eden SBT, ilginç verilere ulaşmış. 7 Kasım'daki Kurtlar Vadisi: Pusu'da günün kahramanı Kara isimli karakter. Yayın süresinde toplamda 724 saniye görüntülenmiş. Abdülhey 676 saniye, Cahit ise 634 saniye yer almış. 14 Kasım verilerine göre ise; Abdülhey rüzgarı esmiş. O gün 928 saniye görüntülenen Abdülhey'i 848 saniye ile Akif takip ediyor.
21 Kasım'daki bölümde ise; Polat'ın muhteşem geri dönüşü ile Vadi arenasında Polat'lı kareler görünmeye başlamış. 829 ve 814 saniye ile Abdülhey ile Polat ard arda en çok sahne alan karakterler. Ömer Baba ise 534 saniye ile bu bölümde diğer bölümlere nazaran daha uzun süreli görünmüş.
Sonuç kesin: Vadi izleyicisi, aksiyon bekliyor ve ekranda en fazla Polat'ı görmek istiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA