Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bir Dabak Asuman

Genellemelerden hiç hoşlanmam. 'Erkekler şöyledir, kadınlar böyledir' gibi seksist sınıflamalar, cinsiyet odaklı etiketler, yaftalar ilgimi çekmez. Çünkü her insanın bir 'karakter' olduğuna ve farklı özellikler taşıdığına inanırım. Bu nedenle 'Erkekleri anlama kılavuzu' olarak lanse edilen 'Erkekler' filminin galasına giderken bir hayli temkinliydim. Ama yapımcı, senarist ve yönetmen Faruk Aksoy önüme öyle sağlam argümanlar serdi ki, teslim oldum.

MÜTHİŞ OYUNCULUK
Efendim, filmi öncelikle hanımlara tavsiye ediyorum. Aslında yanlış mı yapıyorum, bilmem. Zira hanımların, biz erkeklerin kodlarını çabucak çözmeleri hiçbir hemcinsimin işine gelmez.
Film adeta erkekler şehrinin altın anahtarını hanımlara tepside sunuyor. Filmin öne sürdüğü hipotez, erkek dünyasının eksenini, erkek organının oluşturduğu yönünde. Aslında hayat felsefem açısından kolay kolay kabul edemeyeceğim, hatta hazmedemeyeceğim bir cins aşağılaması gibi duruyor ama filmden öyle somut psiko-sosyal analiz sonuçları çıkıyor ki, insan kendini fikir değiştirmek zorunda hissediyor. Yine de hanımlara "Filmde gördüğünüz her şeye inanmayın" derim.
Zira dünyada erkekliği organdan, iktidarı skordan ibaret saymayan, beyinleri, olması gereken yerden beş karış aşağıda bulunmayan 'insan-erkekler' de var hâlâ... Filmde şahane oyunculuklar izledim. Dengesini bir kazanıp bir kaybeden 'akıllı-deli' rolünü Fikret Kuşkan'dan daha iyi kimse oynayamazdı gibime geliyor. Ali Ağabey (Poyrazoğlu) yıllardır tiyatroda arayıp da bulamadığı rolü ele geçirmenin 'şehvetiyle' oynamış ve ortaya enfes bir 'deli doktoru'(!) tiplemesi çıkarmış. Amaaaa filmden çıktığımda aklımda kalan sahneler, Asuman Dabak'ın oynadıklarıydı... Sadece bu şahane oyunculuk gösterisine tanık olmak için bile bu filme gidilir. Bu arada filmi gördükten sonra eminim ki 'Oscar' kelimesinin hayatınızdaki anlamı değişecek. Bu kelimeyi kolay kolay ağzınıza alamayacaksınız.
Keşke bizim Günaydın'ın editörleri, dünkü gazetede Emre Altuğ'un giydiği Oscar Wilde tişörtlü fotoğrafının üstüne 'Oscar'lı Emre Altuğ' başlığını atmadan önce filmi görmüş olsalardı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA