Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Eşim sarılık taşıyıcısı aşı olmam şart mı?

Yapılan tahlillerde eşim sarılık taşıyıcısı çıktı. Aşı olmam gerektiği söyleniyor ama ben olmak istemiyorum. Sarılıktan korunmak için başka çare yok mu? Merak ettiğim diğer bir nokta da şu; eğer aşı olursam bir daha hiç sarılık olmayacağım garanti mi?

Aynı ev içinde yaşayıp uzun süreli bir cinsel beraberliği paylaşıyorsanız, sarılıktan korunmanın aşıdan başka yolu yok! Hem A tipi sarılık hem de B tipi sarılık aşıları çok yüksek oranda koruyuculuk gerçekleştirmekle birlikte; kimse size 'eğer aşı yaptırırsanız hiç sarılık olmazsınız' garantisini veremez. Çünkü çok küçük oranda da olsa aşı yapılsa bile fayda etmeme ihtimali var. Hepatitler; 'sarılık' olarak da bilinir ve A ile B tipleri aşılama ile önlenebilecek hastalıkların başında gelir. Kronikleşip sorun yaratabilecek bu hastalıklardan basit bir tarama ve aşılama programı ile ömür boyu korunmak mümkün. Ancak yetişkinlerde aşılama çoğunlukla göz ardı ediliyor ve yanlış bir inançla çocukluk çağı ile tüm aşılamaların biteceği sanılıyor. Halbuki yaşam süresi bir bütündür ve onu her dönemde mikroplardan korumak gerekir. Yapılacak basit kan testleri ile daha önce Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C geçirip geçirmediğiniz, aşılama ile korunmaya ihtiyacınızın olup olmadığı tespit edilir. Daha önce aşılanan kişilerin aşılarının, hala koruyuculuğunu sürdürüp sürdürmediği yine bu testler sırasında ortaya konulur. Çıkan tetkik sonuçlarına göre ihtiyacı olan herkese çok yüksek koruyuculuktaki hepatit A ve hepatit B aşıları yapılır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA