Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Çocuğunuz astımla yüzüp, voleybol oynayıp savaşsın

7 yaşındaki kızım sık sık bronşit oluyordu. İki yıl önce ise astım olduğunu söyleyip, ilaç verdiler. Bahar geldiğinde, ilaçları ona yetmiyor. Kızım krize girmesin diye ne yapmalıyım? Ali K./İzmir

Ben de babayım ve sizi anlıyorum. İnsanı, çocuğunun hasta olması kadar üzen başka bir şey yoktur. Ama merak etmeyin; belirli konulara dikkat ettiğiniz taktirde çocuğunuz bir sorunla karşılaşmayacak. Astım, akciğerdeki hava yollarını etkileyen kronik ve ataklar halinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu atakları tetikleyenler de çiçek ve ağaç tozları, kimyasal maddeler, hava kirliliği, hayvansal atıklar, sigara dumanı ve stres gibi faktörlerdir.

ÜÇ ÖZELLİĞİ VAR
Astımda, nefes almakta değil, nefes vermekte zorluk vardır. Hastalık üç temel özellikle tarif edilebilir; hava yollarındaki şişlik, hava yollarını saran kasların kasılmasına bağlı darlık ve polen, egzersiz gibi dış etkenlere aşırı hassasiyet. Egzersiz tedbirsiz olarak yapıldığında astımı tetikleyebilirken, uygun ilaçlarla egzersiz yapmanın hiçbir sakıncası yoktur. Özellikle voleybol ve jimnastik gibi durarak yapılan sporlar fayda sağlamaktadır. Klorsuz havuz ya da denizde yüzmek de astımlılara önerilir. Tedavideki ilk etap astımı tetikleyen sebeplerin tespitidir. Bütün hastalar ataklar sırasında bronşları genişleten kısa etkili ilaçlar kullanırlar. Bu ilaçlar solunum yollarındaki kasların gevşemesini sağlar.

HER YIL GRİP AŞISI OLUN
Sprey, tablet ya da şurup olarak alınabilir. İlaçlar kuvvetli oldukları için doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Hastalığın görülme sıklığı, zamanı ve şiddeti tedavinin şeklini belirler. Atakların gelmesini engelleyen kortizonun türü ve dozu buna göre ayarlanır. Alerji varsa, alerji aşısı denilen immünoterapi de gündeme gelebilir. Astımı tetikleyen sebepler bulunup, onlardan uzak durulmalıdır. Polen alerjisi olanlar baharı dikkatli geçirmeliler. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz bir solunum testiyle, atağın başlamakta olduğu anlaşılabilir ve gerekli önlemler alınabilir. Astımdan korunmak için her sene grip aşısı olmakta ve sigara dumanından uzak durmakta yarar vardır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA