Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Büyüdüğünü zanneden kızıma nasıl yemek yediririm?

Kızım artık 16 yaşında. Onun yavaş yavaş benim kontrolümden çıktığını fark ediyorum. Artık yediklerini-içtiklerini bile denetleyemiyorum. Bu dönemde onu, üstüne gitmeden nasıl bir beslenme şekline yönlendirmeliyim? Nurbanu K./Antalya

Öncelikle şunu söylemek isterim ki; kızınız için özellikle dikkat etmeniz gereken konuların başında, uzayan boyla birlikte artan kalsiyum ihtiyacı gelmektedir. Bu yaştaki bir kız çocuğu yaklaşık 1.5 gram kalsiyum almalıdır ki; bu da yaklaşık bir litre süt demektir. Ancak kızınız hassas bir dönemden geçiyor. Dünya nüfusunun yüzde 19'unu oluşturan ergenlik çağında, bir milyar iki yüz milyon genç var. Bu gençler; sadece büyüme ve gelişmelerini değil, yetişkinliklerini de etkileyecek bir dizi ciddi beslenme problemi ile yüz yüze kalıyorlar. Ergenlik döneminde fiziksel, psikolojik ve bilişsel gelişme o denli yoğundur ki; yetişkinlikteki kilonun yarısı, boyun yüzde 20'si ve kemiklerin yarısı bu zamanda kazanılır. Kalori ile protein ihtiyacı ise en yüksek seviyededir.

SORUNLARI ORTAKTIR
Bu dönemde çocuklar;

* Zayıf olabilmek adına, eksik beslenmeye kalkışabilirler.

* Demir eksikliği ve anemi yaygındır.

* İyot, A vitamini, kalsiyum, çinko ve folik asit gibi maddeler içeren birtakım spesifik gıdaların eksikliğiyle karşı karşıya kalabilirler.

* Şişmanlık; onların en çok karşılaşacağı sorundur. Bunlara karşın şimdiden önleminizi alın ve ona sorumluluk vermekten çekinmeyin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA