Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Kan grubum anne ve babamdan neden farklı?

Annemin kan grubu B RH(-), babamınki B RH(+), benimki ise 0 RH (-)... Böyle bir şey olması sizce normal mi? Annemin ya da babamın kan grubunun sıfır olması gerekmez mi? Fatma Ç./Eskişehir

Kan grubu konusu her zaman merak uyandırır; bakalım basitçe anlatabilecek miyim? Kan gruplarının kimliğini belirleyen iki antijenik yapı vardır. Bunlara kan gruplarının 'adı' ve 'soyadı' diyelim. Bunların değişik şekillerde bir araya gelmesi ile temel olarak 8 farklı kan grubu ortaya çıkar. Bunlar; A RH(+), A RH(-), B RH(+), B RH(-), AB RH(+), AB RH(-), 0 RH(+), 0 RH(-) olarak sıralanabilir. Sıralamaya uymayan ara gruplar olsa bile, onlar konumuz haricidir.

Genler belirler
Önce 'adından' başlayalım anlatmaya. Bir insanın kanının adını; yani A, B, AB ya da 0 olacağını anne ve babasından aldığı genler belirler. O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunur. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur. Çünkü A grubu daha baskındır. B grubu için de, aynı şeyler geçerlidir. Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.

Olasılık çok!
Şimdi birisi çıkıp, "Annem A, babam B, ben nasıl 0 olmuşum?" derse, ona yukarıda yazdıklarımızı bir daha hatırlatmak gerekir. Anne A'dır ama A0'dır. O da annesinden A, babasından 0 almıştır. Baba da B0'dır ve çocuklarına her ikisi de 0'larını vermiştir. Bu durumda anne A, baba B, çocuk 0 olabilir. RH faktörü ise kan grubunun 'soyadıdır' ve yine anne ile babadan gelen genlerce belirlenmektedir. Birinden (+) diğerinden (-) gen gelirse, çocuk (+) olur. Negatif olmanın tek yolu; her iki taraftan da genlerin negatif olarak gelmesidir. Yukarıdaki açıklamalar ışığında, sorularınızın cevabını kendiniz de bulabilirsiniz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA