Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Varisten korunmak için sürekli ayakta durmayın

Ailemde herkesin bacaklarında varis var. Benim de ayak bileğimde birkaç küçük damar şişmeye başladı. Bu rahatsızlıktan korunmak için ne yapabilirim? S.A./Burdur
Kalıtsal faktörlerin, varis oluşumundaki rolü büyüktür. Sizin gibi, hem anne tarafında hem de baba tarafında varis varsa risk daha yüksek demektir. Varisten korunmak için şu önerilere dikkat etmelisiniz:

SİGARAYI BIRAKIN
Egzersiz yapın. Böylece bacak kaslarınız formunu korur ve kan dolaşımı kolaylaşır.
Yağ, şeker ve tuz miktarı düşük gıdalar alın. Bol su için. C ve E vitamini takviyesi alın.
Mesleğiniz sürekli olarak ayakta durmayı gerektiriyorsa; sabit bir yerde durmak yerine kısa yürüyüşler yapın, bacaklarınızı ara sıra gerin.
Sigara içiyorsanız bırakın.
Eğer gebeyseniz, geceleri sol yana yatarak uyumaya çalışın. Sırt üstü uyumak, karın içindeki damarların üzerine binen basıncı artırır.
Gün içinde elastik çoraplar giyerek bacaklarınızdaki kan dolaşımını hızlandırmaya çalışın.

ATEŞ, BULANTI VE KANAMA GEBELİKTE İHMALE GELMEZ
Beş aylık hamileyim. Bebeğim de, ben de sağlıklıyız ama en ufak bir sorunda doktora gitmezsem rahat edemiyorum. Eşim bu halime çok gülüyor. M.A./İzmir
İlk gebeliğini yaşayan her anne adayı, bebeğini kucağına alana kadar endişe duyar. Bu yüzden yaşadıklarınızdan utanmayın. Hamilelikte yaşanan bazı sorunlar ise gerçekten uyarıcı niteliktedir.

UYARILARA DİKKAT
Mutlaka doktora başvurmanız gereken durumlar şöyledir:
Şiddetli bulantı ve kusma, soluk cilt... Bu belirtiler, gebelik kusmalarının ağır bir formu olan 'hiperemezis gravidarum'u düşündürür.
Vajinal kanama veya kan damlaması varsa düşük veya ciddi bir plasenta komplikasyonu olabilir.
Birkaç günde aşırı kilo alımı, şiddetli baş ağrısı ve görme bulanıklığı; yüksek tansiyonla birlikte giden 'hipereklampsi' tablosu gelişebilir.
Ateş, titreme, sırt ağrısı veya idrarda kan; böbrek enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Bebek hareket etmeye başladıktan sonra bir gün veya daha uzun süre hareket ettiğini hissetmezseniz, bebekle ilgili bir sorun olabilir.

UYKUSUZLUK BİR AYDAN UZUN SÜRERSE PROBLEM OLUR
Mevsim değişimlerinde ve stresli zamanlarımda uyku düzenim bozuluyor. Bu düzensizliğin kalıcı olmasından korkuyorum. Uykusuzluk belirtileri nelerdir? T.M./Gaziantep
Her insanın belirli dönemlerde uyku düzensizliği yaşaması mümkün ama buna bir tıbbi rahatsızlık demek için belirli ölçütlere uyması gerek.

KESİNTİSİZ ALTI SAAT
Uykusuzluk; 'uykunun kalite ve süre bakımından yeterli olmaması' şeklinde tanımlanabilir. Bu durumun, sorun olarak ele alınması için en az bir ay sürmesi ve haftada en az üç kez tekrar etmesi gerekir. Yetişkinlerin çoğu, her gece altı saat kesintisiz şekilde uyur. Birkaç gece az uyumak kişiye zarar vermez ama uzun süren uykusuzluk, kişide ciddi sorunlara sebep olabilir. En sık rastlanan sağlık sorunlarından biri olan uykusuzluğun belirtileri ise şöyledir:
Uykuya dalmada güçlük.
Erken uyanma, ağır vakalarda tekrar uykuya dalma güçlüğü.
Huzursuz uyku, sık uyanma.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA