Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Doping spor ruhuna aykırı

Kardeşim kürek sporuyla uğraşıyor. Bir kontrolde, idrarında doping maddesi bulunduğu için ceza aldı. Dopingle ilgisi olmadığı halde neden ceza görüyor? N.K./Manisa
Dopingle mücadele çalışmaları yoğunlaştıkça, bir taraftan da dopingin yasaklanmasının yanlış oluğuna dair görüşler yükselmeye başladı. Onlara göre spor; aslında kişisel değil, toplumsal bir olay ve işin eğlence tarafı her şeyden ağır basıyor. Öyleyse eğlenceyi artıracak, gösteriyi neşelendirecek elde ne varsa kullanılmalı!

SAĞLIĞI RİSKE ATAR
Şeytanın avukatlarına verilecek cevap çoktan hazır aslında. İlk olarak, doping yapmak; sporcunun sağlığını riske atar. Performans artırıcı yöntemleri ya da maddeleri kullandıkları için doğrudan ya da dolaylı nedenlerle hastalananlar sayılmayacak kadar çok. İkinci olarak doping; sporun ruhuna ve ahlakına aykırıdır. Sporda, kazanmaktan daha önemli olan; bir iç disipline sahip olup daha üstün bir insan olmaya yönelik çabadır. Buna da sportmenlik ruhu denir. Doping yapmak bu ülküyü tamamen ortadan kaldırır.

HUKUKA AYKIRIDIR
Dopinge karşı olmak için bir başka sebep ise dopingin 'Fair Play'e, yani hakkın hukukun korunduğu adil karşılaşmaya aykırı olmasıdır. Doping yaparak diğerine üstünlük sağlayan taraf, diğerinin alın teri ve çok çalışma ile elde ettiği yeri gasp etmeye adaydır.

UÇUŞ KORKUSUNUN NEDENLERİ
Sürekli seyahat etmek zorundayım ama uçmaktan korkuyorum. Neden korktuğumu bilmediğim halde uçağa binemiyorum. Bu korku nereden kaynaklanıyor? F.Y./Ankara
Yaklaşık her dört kişiden biri uçarken korkmakta, 10 kişiden biri ise hiçbir şekilde uçağa binememektedir. Adı 'uçuş korkusu' olmakla birlikte uçak kabininde yaşanan asıl korku uçmaktan ve düşmekten değil, histeri krizi geçirip daha sonrasında utanmaktandır.

HİÇ KIMILDAMAZLAR
Hepsinin altında yatan ise 'kontrolünü kaybetme' korkusudur. Birçok kişi, tüm uçuş boyunca hiç kımıldamadan ve her türlü değişik sesi dinleyerek oturur. Bu tavırları ile uçuşun sorunsuz geçmesine yardımcı olduklarını düşünürler. Uçuş korkusunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Kontrolü kaybetme korkusu.
Kaçmanın mümkün olmadığı yerde panik atak geçirme korkusu.
Kapalı yer korkusu.
Yükseklikten korkma.
Uçağın kaçırılmasından ya da terörizmden korkma.
Hava boşluğuna düşmekten korkma. Kazada sakat kalmaktan ya da ölmekten korkma.
Kötü deneyimler, yaşanılan travmalar da havada panik duygusunu tetikler.

BOŞ KALORİLERDEN KAÇININ
Zayıflamak için iki aydır rejim yapıyorum ama kolalı içecekleri çok seviyorum. Diyet kola içsem zararı var mı? Kilo vermemde olumsuz etkisi olur mu? G.M./Trabzon
Kola ya da gazoz içtiğiniz her sefer, yüzlerce boş kaloriyi midenize indiriyorsunuz demektir.

KOLA YERİNE AYRAN
Yapılan bilimsel araştırmalara göre; gazlı içeceklerle alınan şeker, kilo aldırmaktan başka işe yaramayan en büyük boş kalori kaynağıdır. Bunların yerine diyet bir içeceğe geçmek; alınan kaloriyi azaltmak için bir yoldur ama bu geçişin kilo vermeye faydası şüphelidir. Diyet içecekler de içlerindeki yapay tatlandırıcılar ile bazı kişilerde, tatlı yeme isteğini artırır. Bu nedenle, kolalı içecekler yerine ayran gibi hem doğal hem de sağlıklı tercihler yapmanızı öneririm. Böylece daha rahat kilo verirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA