Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Mutlular üzgünlerden daha fazla yemek yiyor

30 yaşında çalışan bir kadınım. Ne zaman bir şeye üzülsem tatlıya saldırıyorum. Hiç aç olmadığım halde yarım kilo baklava yiyebiliyorum. Bu normal mi? O.K./Niğde
Sözünü ettiğiniz durum bir hastalık belirtisi değil. Üzüntü, stres ve sıkıntı gibi ruh halleri, insanları bazı yiyecekleri tüketmeye doğru itebilir.

ÜZÜLENLERE TATLI
Hatta o yiyeceklere karşı dayanılmaz istek bile duyulabilir. Sevinç ve mutluluk nedeniyle yemek yiyenlerin sayısı ise daha fazladır. Yapılan bir araştırmada; her 100 kişiden 86'sının mutluyken bir şeyler yediği görülmüş. Üzgünken yemek yiyenlerin oranı ise yüzde 39'muş. Bazı insanların ise hem üzüntülüyken hem de neşeliyken buzdolabının önünden ayrılmadığı ortaya çıkmış. İki farklı ruh durumunda tercih edilen yiyecekler de farklı oluyor. Üzüntülüler, tatlı ve dondurmaya ağırlık verirken mutlu olanlar mükellef sofralara doğru yöneliyor.

ALKOLLÜ EL TEMİZLEME JELLERİ BAKTERİ VE VİRÜSLERİ ÖLDÜRÜYOR
Kızımın okul çantasına jel şeklinde alkollü el temizleyicisi koyuyorum. Ellerini her zaman temiz tutmasını istiyorum ama bu jellerin faydası var mı? H.K./Marmaris
Su ve sabun olmadığında temizlik için su gerektirmeyen alkol bazlı el temizleyicileri, iyi bir alternatif oluşturur. Bu ürünler; hastalık yapan bakteri ve virüsleri öldürmekte su ve sabuna göre daha etkililer.

ELİNİZE SÜRÜP OVUŞTURUN
Ancak; alkol oranı yüzde 60 ya da daha fazla olan el temizleyicilerini seçmek gerekir. Doğru bir temizlik için şu önerileri uygulayabilirsiniz:
Avucunuza bir çay kaşığı temizleyici dökün.
Elinizdeki sıvı kuruyuncaya kadar ellerinizin her tarafına sürerek ovuşturun.
Elleriniz çok kirliyse alkol bazlı temizleyici yerine su ve sabunu tercih edin.

ÇİN'DEKİ KUŞ GRİBİ YÜZÜNDEN ENDİŞELENMENİZE GEREK YOK
Çin'de kuş gribi nedeniyle ölen biri, bizim için ne anlama gelir? Bunu küresel bir tehdit olarak mı görmeliyiz? Olası bir salgından kendimizi nasıl koruruz? S.M./Ankara
Çin'de kuş gribi yüzünden ölen biri şu anda hiçbir anlama gelmez. Yeni bir grip virüsünün dünyayı tehdit eder hale gelebilmesi için; zaman ve aşması gereken birçok etap vardır. Bu konuda kişisel olarak sizin endişe etmenize de gerek yok.

KORKULAN OLMAMIŞTI
Geçmiş yıllardaki tecrübelerimiz bize; tüm işaretler oluşsa ve tüm aşamalar geçilse bile en kötü senaryonun gerçekleşmeyebileceğini gösterdi. İki sene önceki domuz gribi endişesini hatırlarsanız; dünya kitlesel ölümler beklerken, korkulan olmamıştı. Bu durumu sadece eksik hesaplamaya bağlamak ise tabii ki yanlış olur. O dönem; olası bir salgını önlemek için gösterilen toplumsal çaba, domuz gribinin güdük kalmasına yardımcı olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda kuş ve domuz gripleri nedeniyle hijyene verilen önem de artmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA