Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Aniden idrar yapma isteği

Son bir senedir dışarı çıkmadan idrarımı yaptığım halde, birden tuvalete gitmem gerekiyor. Bu yüzden dışarı bile çıkamaz oldum, ne yapmalıyım? A.L./Erzurum

Tarifiniz Urge İnkontinans hastalığını akla getiriyor. Bu hastalık; aniden ortaya çıkan şiddetli idrar yapma hissi ile birlikte görülen idrar kaçırma tipidir. Bunun nedeni; mesane duvarındaki kasın gereğinden fazla ve zamansız kasılmasıdır. Hastalık kadınlarda yüzde 30 oranında görülmektedir. Hayatı tehdit eden bir rahatsızlık olmamasına rağmen; sürekli ıslaklık hissi, tahriş ve koku hastayı zorlar. Bu kişiler kendilerini sosyal yaşamdan uzaklaştırır ve sonrasında önemli ruhsal sorunlar yaşayabilir.

PED KULLANABİLİRSİNİZ
Size tavsiyem; hemen doktorunuza başvurun ve beraber neler yapabileceğinizi konuşun. Bunun yanında yeni teknoloji ile üretilen ve sizi saatlerce kuru hissettirecek pedler, iç çamaşırları ve benzeri materyaller de var. Onlardan da yararlanmayı ihmal etmeyin.

***
Kızım Kinoa yesin mi?

Benim kızım çölyak hastası olduğu için, içinde gluten bulunan tahılları yiyemiyor. İnternette Kinoa diye bir tahıla rastladım. Kızım bundan yiyebilir mi? Z.L./Adana

Sizin de dediğiniz gibi çölyak hastaları; aşırı ishal, şişkinlik ve ağrılara sebep olduğu için gluten yiyemezler. Ne yazık ki gluten de hemen hemen tüm tahılların ana protein maddesidir. Hamur yoğurulduğunda, ona yapışkan halini veren bu maddedir. Büyük ekmek fabrikaları çölyak hastalarını düşünerek glutensiz ekmek ve hamur işleri üretmektedir. Bunun yanında son yıllarda binlerce yıldır tüketilen Kinoa adlı tahıl yeniden keşfedildi. Gluten içermeyen bir tahıl olan Kinoa, çölyak hastaları tarafından tüketilebilir ve beslenmenin bir düzene oturtulmasına yardımcı olabilir.
***
Uçuk sorunu için ne yapmalı?

Özellikle kış aylarında ve mevsim dönüşlerinde çok sık uçuk sorunu ile karşı karşıya kalıyorum. Bu durumdan kurtulmanın bir çaresi yok mudur? T.R./Ankara

Eğer geç kalınmazsa, uçuk tedavisinde çok etkili yöntemler mevcut! Aslına bakılırsa; uçuğu tamamen tedavi edip bir daha çıkmamasını sağlayacak hiçbir tedavi yok! Bütün yöntemlerin amacı; şikayetlerin çabuk geçmesini sağlamak ve tekrar etme sıklığını azaltmak. Normal şartlar altında çoğu uçuk hiçbir şey yapılmasa bile; en geç iki hafta içinde geçer. Ağız yoluyla her gün alınan antiviral ilaçlar, uçuğun ortaya çıkmasını baskılamak için kullanılır. Bunların krem formları da var. Kremler, uçuk çıkmaya başlar başlamaz sürülürse, etkili olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA