Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Cross-fit tavsiye eder misiniz?

"Gittiğim spor salonunda cross-fit programları var; katılmamı tavsiye eder misiniz?" Y.V./İstanbul
Cross-fit son zamanlarda giderek uygulayıcısı artan bir kuvvet ve dayanıklılık programı. Mantrası; vücudu 'bilinene değil, bilinmeyene' hazırlamak.

PEŞ PEŞE ETKİLİ EGZERSİZ
Cross-fit; dayanıklılık ve hız çalışmalarını, kuvvet eğitimlerini, patlayıcı gücü, olimpik ağırlık kaldırmayı, vücut ağırlığı ile yapılan egzersizleri ve jimnastiği birleştiriyor. Cross-fit'de; birbirini takip eden son derece zorlayıcı egzersizler hemen hemen hiç mola vermeden tekrarlanıyor. Örnek bir programda zamana karşı 1500 metre koştuktan sonra 100 barfiks, 200 şınav, 300 skuat yapmak ve tekrar 1500 metre koşmak gerekebiliyor. Böyle bir program; kısa zamanda etkili egzersiz yapmanızı sağlar. Dikkat edilmesi gereken ise, hazır olmayan bir vücutla bu programa başlamamak. Çünkü kas yıkımı ve onu takip eden böbrek yetmezliği ile seyreden klinik durumlar böylesi zorlayıcı egzersizlerden sonra görülebiliyor.

KALP HASTALARINA KÖK HÜCRE
"Babam iki kez kalp krizi geçirdi ve ciddi kalp yetmezliği var. Kök hücre tedavisi önerir misiniz?" A.B/Kütahya
Kalp yetmezliğinde kök hücre tedavisi umut verici olmakla birlikte, ne yazık ki henüz standart tedavi protokollerinin içine girmedi. Kullanılan kök hücreler, by-pass ameliyatı sırasında toplanan kalbe ait kök hücrelerden seçilmeye başlandığından beri yapılan ekimlerden başarılı sonuçlar alınmaya başlandı. Son zamanlara kadar kök hücreler kemik iliğinden elde edilmeye çalışılıyordu ve sonuç hep hüsran oluyordu. Yapılan tedavi sonucu özellikle yıpranmış kalp kası yenileniyor ve kalbin pompa gücü artıyor. Eğer çalışmalar aynı hızla devam eder ve kök hücre tedavilerinde sık rastlanan problemler aşılabilirse; bu tedavi beş seneye kadar kalp yetmezliğinde, kalp transplantasyonuna önemli bir alternatif olarak ortaya çıkacak gibi görünüyor.

LAZER SONRASI OLASI PROBLEMLER
"Lazer ile miyop ameliyatı olacağım ama endişelerim var, sonrasında herhangi bir problem çıkabilir mi?" E.Y./Antalya
Bu işi bilen bir göz hekiminin yapacağı lazer operasyonundan sonra herhangi bir problem çıkma ihtimali çok düşük. Ama lazer ile göz bozukluklarının düzeltilmesinde şu sıkıntılar ortaya çıkabilir:
Kalıcı göz kuruluğu
Gece araba kullanmayı zorlaştıran cisimler etrafında hare, parlama ya da çift görme
Gözlük kullanmayı gerektirecek şekilde gözdeki kırma kusurunun az ya da gereğinden fazla düzeltilmesi
Belirgin şekilde işlem yapılan gözde görmenin azalması ya da tam görme kaybı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA