Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Dişleri beyazlatan yiyecekler

Dişlerimin sarılığından çok rahatsız oluyorum. Bu durum çok kahve içmekten kaynaklanabilir mi? Ayrıca dişleri beyazlatan yiyecekler var mıdır? H.P./Kahramanmaraş
Kahve, kırmızı şarap, çay, kola gibi yani döküldüğünde beyaz gömleğinizi lekeleyen her şey, dişlerinizi de lekeler. Tabii sigarayı da unutmamak gerekir.

ELMA, HAVUÇ VE ÇİLEK
Böyle gıdaları tükettikten sonra dişleri fırçalamak ya da en azından ağzı suyla çalkalamak çok doğru bir hareket olacaktır. Bunların aksine elma ve havuç gibi sert meyveler yendiğinde ya da kuru gıdalar tüketildiğinde; ağızdaki salya miktarı önemli ölçülerde artar. Bu salgı, ağzın ve dişlerin en etkili temizlik malzemesidir; hem ağzı yıkar, hem de içindeki maddelerle detaylı bir temizlik gerçekleştirir. Bundan başka çileğin içindeki enzimler de doğal beyazlatıcı olarak çalışır. Öte yandan çok yararlı bir sebze olan brokoli de dişleri kaplayan ve leke tutmasını engelleyen minerallere sahiptir.

NEDEN YAŞLILAR ÇABUK HASTALANIR?
Babam çok sağlıklı bir insanken yaşlandıktan sonra evde ilk grip olan o oluyor. Yaş, sağlığı nasıl etkiliyor? N.H./Bolu
DNA üzerindeki çalışmalar; kromozomlarımızın sonunda yer alan ve telomer denilen kısımların, yaşla birlikte kısaldığını gösteriyor. Telomerin görevi de kromozomu korumak olunca, yaşla birlikte insanlar daha kırılgan oluyorlar. İşler böyle olunca "Elden bir şey gelmez, razı olacağız" diyebilirsiniz ama yapılan yeni çalışmalar; yaşam şeklindeki değişikliklerin, telomer boyunu uzatan enzim faaliyetlerini artırdığını gösteriyor. Peki, nedir bu yaşam şekli değişiklikleri? Her zamankinden daha doğru beslenmek, daha fazla dinlenmek ve düzenli spor yapmak ya da fiziksel aktivitelerin içinde olmak. Yani bunları yaparak yaşamı uzatmak ve sağlıklı olmak mümkün.

DENGEYİ KAYBETMEMEK İÇİN...
Son yıllarda eskiye nazaran dengemin daha kötü olduğunu düşünüyorum. Bu durumun altında yatan nedir? M.K./Bursa
Denge, birden fazla sistemin birlikte çalışması ile sağlanabilen karmaşık bir işlevdir. En önemli bileşenleri; beyincik ve iç kulaktaki denge merkezi olmakla birlikte, eklemlerdeki basınç algılayıcıları da önemli bir görev üstlenir. O nedenle sistem parçalarından herhangi birinde yaşanan aksama, dengeyi de bozabilir. İlk su koyuveren ise genellikle iç kulaktır. Su terazisi gibi çalışan mekanizma, artık aynı çeviklikte akmaz oluverir. Fakat zamanla vücut bu eksikliği diğer unsurları kuvvetlendirerek kapatmayı becerir. Tabii güvenliği elden bırakmadan yapılacak denge çalışmaları bu süreci kısaltacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA