Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yaşlılıkta görme kaybına son

Babam hem şeker hastası, hem de yaşlılığa bağlı olarak görme yetisi azaldı. Doktoru gözünün içine iğne ile ilaç yapmak istiyor. Doğru mu? N.H./Çankırı
Eğer doktorunuz babanızın böyle bir şansı olduğunu söylüyorsa; sakın bu teklifi kaçırmayın. Körlükle sonuçlanan durumlar; hedefe yönelik akıllı tedaviler ile neredeyse tamamen ortadan kalkmak üzere.

GÖZ İÇİNE ENJEKSİYON
Sarı nokta hastalığı, yaşlılığa veya şekere bağlı değişiklikler nedeniyle gözün ağ tabakasında oluşan hasarlar; göz içine yapılan enjeksiyonlarla tedavi edilmeye başlandı. Bu tedavilerin; lazer ile yapılan tedaviye göre üstünlüğü açıkça görülüyor. En önemlisi; sadece hasarı durdurmakla kalmayıp, görmenin geri kazanılmasında da büyük faydaları var. Yani eskisiyle karşılaştırıldığında; hastalar, okuma tabelasındaki harflerin bir-iki sıra daha küçüğünü okuyabilmeye başlıyor. Bu ilaçlar, doğrudan damar geliştirici faktörlere etki ederek gözün ağ tabakası altında sıvı toplanmasını engelliyor ve görme işlevinin yerine gelmesine yardımcı oluyor.

TANSİYON YÜKSELTEN BİTKİLER
Bitkisel ilaçların, tansiyonu yükseltici etkisinin olduğu söyleniyor. Ne düşünüyorsunuz? N.L./Bilecik
Olmaz mı, hepsi değil ama bir kısmı ciddi şekilde tansiyon yükseltir. Örneğin; zayıflama ilacı diye satılanların içinde ma-huang diye bir bitki vardır. Bu bitki; efedrin denilen ve kalp krizine bile yol açan uyarıcının elde edildiği bitkidir. Bir başkası ise günümüzde hafif depresyon tedavisinde kullanılan St.John's Wort bitkisidir. Bu bitki bizde sarı kantoron olarak bilinir; o da tansiyon yükseltir. Cinsel performansı artırdığına inanılan ginseng'in de tansiyonu artırıcı etkileri olabilir.

KİMLERDE SIK UÇUK ÇIKAR?
Benim kızımda birden, iki haftada bir uçuk çıkıyor. Uçuklar neden olur? P.H./İstanbul
Daha önce Herpes virüsü ile karşılaşmış birisi, uçuk riski altındadır. Fakat insanların çoğu, virüsü aldığı halde ömürleri boyunca uçuk çıkarmazlar. Bağışıklıkları zayıflamış olanlar; daha uzun ve şiddetli ataklar geçirmeye aday kişilerdir. Herpes virüsünün bir formu, 1-3 yaş arasındaki çocuklarda ağız yaralarına neden olabilir. Ateş ve ağızda su toplamış kabarcıklar; çocuğun yemek yemesini bozarak genel durumunu kötüleştirebilir. Buna karşılık genellikle hiçbir hasar bırakmadan iyileşirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA