Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

İlk gülümseme gerçek mi?

Üç aylık bebeğimiz etrafına gülücük atıyor. Bu gerçek bir gülümseme mi, bize mi öyle geliyor? G.Ö./İzmit
İlk aylarda uykusuz geceler geçiren ve geçmek bilmeyen ağlamalara saatler boyu katlanan anne ve babalar; arada sırada bir gülücükle karşılaştıklarında içleri heyecanla dolar. Fakat bunun aslında gaz çıkarma olduğunu fark etmek uzun sürmez.

İKİNCİ AYDAN SONRA
İkinci aydan sonra ise bekledikleri ödül gelir. Artık bebek onlara gülümseyerek cevap vermeye başlamıştır. Annenin sesi veya sadece görüntüsü bile bebeği gülümsetmeye yeter. Bebeğinizin ağlaması, "Artık yeter!" dedirtecek hale geldiyse biraz daha dişinizi sıkın çünkü dünyada duyabileceğiniz en güzel sesi duymak üzeresiniz. Dördüncü aydan sonra bebeğiniz kahkaha atmaya başlayacaktır. İşin en güzel tarafı; bebeklerin ne kadar kolay gülebildiğini görmektir. Komik surat yapma, gıdıklama ya da gıdığından alacağınız küçücük bir öpücük; onu kahkahalara boğacaktır.

BENLER NASIL TAKİP EDİLMELİ?
Göğüs bölgemde çok ben var. Doktorum bir kısmının takip edilmesi gerektiğini söylüyor... A.R./Adana
Düzenli aralıklarla cildi gözlemlemek, incelemek doğru olur. Melanom denilen cilt kanserinin erkeklerde en sık görüldüğü bölge sırt, kadınlarda ise alt bacaklardır. Tüm cildin ayda bir gözlenmesinde fayda vardır. Önce baştan başlanmalı ve sırasıyla aşağı doğru inilmelidir. Gizlenmiş bölgeleri de ihmal etmemek gerekir. Parmak araları, kasık, ayak tabanları ve diz boşluğu da ihmal edilmemelidir. Bir el aynası kullanarak ense ve kafa derisi gözlenebilir. Yeni benlere özellikle dikkat etmek gerekir. İlk tespit ettiğinizde resmini çekip daha sonra karşılaştırmak üzere arşivlemek doğru olur. Ergenler, hamileler ve menopoza girenler daha dikkatli olmalıdır.

GECE TUVALETE GİTMEK NORMAL Mİ?
Geceleri bir-iki kez tuvalete gitmek için kalkıyorum. Bu, normal bir şey mi? E.Y./Muğla
İnsanların çoğu, gece idrar yapma ihtiyacı hissetmeden altı-sekiz saat deliksiz uyuyabilir. Fakat gecede bir kez çiş için kalkıyorsanız, bunu o kadar dert etmeye gerek yok. Kafein içeren içecekleri bol tüketmek, alkol almak ya da yatmaya yakın çok su içmek buna sebep olabilir. Yine de gece birkaç kez uyanıyorsanız, doktorunuzla görüşseniz iyi olur. Böyle durumlar kullandığınız ilaçlara bağlı olabileceği gibi; şeker hastalığı, böbrek, kalp ya da prostat problemleri nedeniyle ortaya çıkabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA