Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Kalbi olanlar ağrı kesiciye dikkat

Daha önce kalp krizi geçirenlerin, romatizmaları için ağrı kesici kullanmaları sakıncalı mıdır? Ağrılarını dindirmek için ne yapmaları gerekir? N.H./İzmir
Özellikle eklem ve kas ağrısını kesmek üzere kullanılan birtakım ağrı kesiciler, bir yandan da genel ağrı kesici olarak tercih edilen NSAI grubu ilaçlar; damar sertliği olan kalp hastaları için iki tarafı keskin bir bıçak olabilir. Kalp hastalarının sıklıkla kullandığı düşük dozda Aspirin, kan pıhtısı oluşumunun önüne geçerek, kalp krizi ve inme riskini azaltıyor. Ancak NSAI grubu ilaçların, uzun süre Aspirin'le birlikte kullanılması; Aspirin'in kanı sulandırıcı etkisini azaltabilir. Bunun yanında bu tür ilaçlar; tansiyonu yükseltip, kalp krizi ve inme riskini artırabilir.

DOKTORA DANIŞIN
Kalp hastası ya da yüksek tansiyonu olan hastalar; doktorlarıyla konuşmalı ve romatizmal ağrılara karşı hangi ilaçları kullanıp kullanmamaları gerektiğini öğrenmelidir.

SOĞUK UYGULAMASI YARARLI MI?
Ufak çaplı burkulmalarda soğuk uygulaması yarar sağlar. Peki, ne kadar süre uygulanmalıdır? F.B./Bursa
Buz, hem dokudaki şişmeyi engelleyerek, hem de acıyı dindirerek sorunun kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Küçük yaralanmalarda; ilk 24 saat içinde, 20 dakika soğuk kompres yapmak yararlıdır. Uygulama; yarımşar saatlik molalar ile şikayetler azalıncaya kadar tekrarlanabilir. Derin dondurucudan alacağınız bir paket donmuş bezelye, en az tıbbi malzemeler kadar etkilidir. Hem soğutma etkisi iyidir, hem de dokunun etrafını sarar. İlk 24 saatte sıcak kompres yapmak ise; kanamalara sebep olabilir. Daha sonraki aşamalarda uygulanmalıdır.

BAHARDA NEDEN AŞIK OLUNUR?
Her bahar mevsiminde içim coşku ile doluyor; bana bu aylarda ne oluyor böyle? Y.L./İstanbul
Depresif dünyamızda mevsimsel depresyondan yakınanlarda, bahar coşkusu daha belirgin şekilde ortaya çıkıyor. Bunun sırrının ise güneş ışığında gizli olduğu biliniyor. Gözün ağ tabakası, günler uzadıkça daha uzun süre güneş ışığına maruz kalmaya başlıyor. Gözler, optik sinirlerle doğrudan beyine bağlı olduğu için; bu uyarılar hormonları da uyarıyor. Dolayısıyla kış hormonu olarak bilinen melatonin azalıyor, onun yerine mutluluk veren serotonin yükseliyor. Kışın bittiğini anlayan beden, artık korunma değil çoğalma mevsiminin de geldiğini fark ediyor ve diğer hormonları da harekete geçiriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA