Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

İyi bir uyku için ne yapılabilir?

Son günlerde uykuya zor dalıyorum. Uyumayı kolaylaştırmak için neler yapabilirim? N.L./İzmir
İlk olarak, yatağa giriş ve kalkış saatlerinizin hafta sonu da dahil olmak üzere düzenli olmasında fayda vardır. Yatmadan önce diş fırçalamak, duş yapmak, saatin alarmını kurmak gibi aynı hareketleri tekrarlamak; insanı uyku havasına sokacaktır.

ODA KARANLIK OLMALI
Yatılan yer; karanlık, sessiz ve serin olmalıdır. Yatak odası sadece yatmak için kullanılmalı; yemek yemek, TV seyretmek gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Kalın perdeler ışığı kesmekte, kulak tıkaçları ise rahatsız edici gürültüleri önlemekte faydalı olabilir. Dizlerin arasına ya da bele yastık koymak, bazı kişileri daha rahat hissettirebilir. Egzersiz; uykuya dalmayı kolaylaştırır ama uyku vaktine yakın yapılırsa tam aksine kalp ve sinir sistemini uyararak uykuya geçişi engeller. Gerginlik ise uykunun baş düşmanlarıdır. Yatmadan önce kitap okumak ve ılık bir duş almak faydalı olacaktır.

KORKU MU, FOBİ Mİ?
Çok korkağım; patronumdan da, hırsızdan da, her şeyden korkuyorum. Bu fobi mi? H.Y./Ankara
Fobi, akla sığmaz bir şekilde bazı durumlar, olaylar ve objeler karşısında duyulan yoğun korku diye tarif edilebilir. Fobisi olanlar, yaşadıklarının mantığa aykırı olduğunu bilirler ama bu duruma çözüm üretemezler. Hissedilen duygu o kadar yoğun olabilir ki; korkulan objenin görüntüsü kişiyi felç bile edebilir. Yüzlerce değişik fobi tanımlanmış olmasına rağmen, bu durumu üç ana gruba ayırmak mümkündür. Birincisi; açık alan korkusudur. İkincisi insan ilişkileriyle ilgili olan sosyal fobilerdir. Üçüncüsü ise özel fobiler bölümüdür. Size 'fobik' demek doğru olmaz çünkü korkularınızın dayandığı bir mantık var.

ÇOCUKLARDA KULAK İLTİHABI
Çocuklar, yetişkinlere göre daha sık orta kulak iltihabına mı yakalanıyor? F.L./Diyarbakır
Tespitiniz doğru; hemen hemen her soğuk algınlığından sonra çocuklarda kulak iltihabı görmek çok sıradan bir durum. Bunun temel sebebi; çocukların bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olması ve östaki borusu da tam gelişmediğinden, iltihabın dışarıya kolay boşalamaması. Ancak yaz itibarı ile çocuk kulaklarını bekleyen tehlike; soğuk algınlığına bağlı orta kulak iltihabı değildir. Dış kulak yolu, devamlı suyun içinde olmaktan mikrop kapabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için kulaklar temizlenip kurutulmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA