Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

İnsülin direnci nedir?

Doktor annemde insülin direnci olduğunu söyledi. Bu sorun nedir ve nasıl tedavi edilir? Y.L./Ankara

Glikoz yani şeker, canlı hücrelerin kullandığı en önemli enerji kaynağıdır. Onun eksikliğinde ya da fazlalığında yakıtsız kalan beden, çalışamaz hale gelir.

HASTALIK NEDENİ İNSÜLİN
ise bu hayati molekülün kan içinde nasıl bir dengede bulunacağını, hücreler tarafından nasıl kullanılacağını denetleyen ana hormondur. Yemek yediğimizde sindirim sistemi tarafından emilen gıda maddeleri glikoza dönüştürüldükten sonra kana salınır. Burada insülin yönetimindeki şeker hücre içine girer. İnsülin direncinde ise hormonun hücreler üzerindeki denetimi azalmıştır. Artık şeker, normalde yeterli olacak miktardaki hormonun sözünü dinlemez hale gelip ona direnç göstermeye başlamıştır. Kan şekerini kontrol altına almak ve vücudu enerjisiz bırakmamak için, direnci kırmak üzere daha fazla insülin salgılanır. Bu o anki duruma çözüm gibi görünmekle beraber bir sıra olayı tetikleyecektir.

Tuvalette utanmak

Okulda tuvalete gittiğimde arkamda birisi bekliyorsa idrarımı yapamıyorum. Ne yapabilirim? N.G./İzmit

Sizin yaşadığınız sıkıntıyı oldukça fazla insan yaşıyor; başkaları varken ya da sırada beklerken idrarlarını yapamıyorlar. Bu utanma durumuna 'paruresis' deniliyor ve "Kesin sebebi şudur" demek mümkün değil. Fakat bir tür fobik reaksiyon ya da sosyal endişe bozukluğu olduğuna inanılıyor. Toplumun yaklaşık yüzde 5'inde bu tür semptomlar görülebiliyor. Genellikle sakin zamanları kollamak, kapalı bölümleri kullanmak gibi yöntemlerle idare edebilirsiniz. Sıkıntının yoğun olduğu durumlarda ise gerekirse tıbbi destek ile davranışsal tedaviler yapılabilir.

Efor testi yaptırmak yeterli mi?

Ailemde kalp krizine sık rastlandığı için efor testi yaptırdım ve sonuç normal çıktı; yeterli mi? G.I./Van

Kardiyak efor testi; kalp damarlarındaki darlığı anlamak için uzun yıllardır kullanılan bir protokoldür ve doğru kullanıldığında faydalı sonuçlar verir. Çalışma prensibi kişiyi normal yaşamdakinden daha hızlı yürüterek ya da koşturarak kalbi yük altına sokmaya ve muhtemel koroner damar darlıklarını ortaya çıkarmaya dayanır. Bu testin avantajı kolaylıkla yapılabilir ve ucuz olmasıdır. Fakat sizin gibi aile hikayesi yoğun olan birine çok hizmet etmez, çünkü ancak belirli derecenin üzerinde gelişmiş damar darlıklarında sonuç verir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA