Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Hacca gideceklere uyarı!

Bu sene Hac'ca gitmek istiyoruz ama bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan korkuyoruz. H.L./Samsum

Bu yıl Suudi Arabistan merkezli Ortadoğu ülkelerinde şiddetli solunum yolu enfeksiyonları ile seyreden bir salgın görülmeye başlandı.

HİJYENE DİKKAT
MERS (Ortadoğu Solunum Sendromu) adını alan ve Coronavirus denilen bir mikrobun yarattığı bu enfeksiyon; hem solunum sistemine zarar veriyor, hem de böbrek yetmezliğine sebep oluyor. Hastaların yarısı ne yazık ki kurtarılamıyor. 2012'nin Eylül ayından beri laboratuvar testleri ile tanısı konulan 80 vakadan 44'ü kaybedilmiş durumda. İlk başlarda hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülen mikrobun, artık insandan insana da bulaşabilir hale geldiği anlaşılıyor. Hastalığın aşısı yok ve korunmak için genel hijyen kurallarına uymaktan başka çare de yok! Sevindirici olan; hastalığın bir yılda 100'ü geçmeyen kısıtlı sayıda tablo yaratmış olması ama Hac dönüşü 10 gün içinde yüksek ateşi olanlar tetkik edilmeli.

Bel çevresindeki yağ tehlikeli
Elma ya da armut tipi diye tanımlanan vücutlar, sağlık açısından nasıl bir fark yaratıyor? G.L./Manisa

Meyveleri çağrıştıracak benzetmelerin faydası; anlamayı kolaylaştırmak ve akılda kalmayı sağlamaktır. Elma tipi ile anlatılan; bel çevresi kalın ve kalça nispeten daha dar olan vücut tipidir. Armut ise aksine kalçanın geniş olduğu tiptir. Aralarındaki fark; fazla yağın nereye yerleştiğinden kaynaklanıyor. Bel çevresine yerleşip göbek yapan yağ daha tehlikelidir. Böyle kişilerde kalpdamar hastalıkları, inme ve şeker daha sık görülüyor. Tabii fazla kilonun kalçaya mı, bele mi yerleşeceğine siz karar veremiyorsunuz; bunu genler belirliyor. Fakat sizin yapabileceğiniz; fazla kilolu olmamak.

Fazla güneş kırışıklık nedeni
Fazla güneşlenmenin yanıklara sebep olmasının dışında başka nasıl bir zararı olabilir? Y.L./Ankara

Burada uzun süre güneşe maruz kalmanın yaratacağı cilt kanseri riskinden bahsetmeyeceğim. En basitinden başlamak gerekirse; korunmasız uzun süre güneşe çıkmak, genç yüzlerde çillere sebep olur. Çiller özellikle yanak, omuz başı gibi alanlarda dikkat çeker. Güneş lekeleri ise ileri yaşlarda karşımıza çıkar ve çillere göre geniş alanlar kaplar. Yaşlılık lekeleri özellikle ellerde görülür. Başlangıcı yaşla doğrudan ilişkili değildir ama yıllarla birlikte katlanarak artar. Güneşin ciltteki en önemi hasarı ise kırışıklardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA