Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Reflüyü neler tetikler?

Ağzıma acı su geliyor, midemde yanmalar oluyor. Bu durumun reflüden kaynaklandığını söylediler. Hangi yiyecekler reflüye tetikler? U.P./Diyarbakır

Reflü; mide içeriğinin, yemek borusuna kaçması demektir. Midenin üst tarafındaki ağzı kapalı tutan kaslar, bir nedenle gevşediği zaman görevini yapamaz hale gelir; buna bağlı olarak da asitli muhteva, korunaksız yemek borusuna kaçıp onu yakar.

AZ YEMEK GEREKİYOR
Reflü hastalarının beslenmesine gelince... Çok fazla yenilen hemen her şey dokunur. Suyu bile çok içerseniz, iç basınç artacağı için yukarı doğru kaçış olur. Bu nedenle reflü hastalarının az miktarda yemek yemesi öneriliyor. Ayrıca çiğ sebzeler, baharatlı ve acılı gıdalar, soğan, domates de zaman zaman sıkıntı yaratıp şikayete sebep olabiliyor. Reflü hastalarının; kahve, sigara, susam ve kimyondan uzak durması gerikiyor. Bunlar, midenin üstündeki tutucu kası doğrudan gevşetiyor.

***
Dejavu, bebeklik anısı değildir

Daha önceden gitmediğim yabancı yerlere ilk girdiğimde, sanki daha önceden tanıyormuşum hissine kapılıyorum. Bunun sebebi nedir? G.Y./Edirne

Yaşadığınız bu duruma dejavu denir. Bunun bebeklikteki hatıralarla ilgisi yoktur. Çünkü çoğu yetişkin, bebekliğini hatırlayamaz. Dejavuya uzun yıllar bir açıklama getirilmeye çalışılmış ve hipotezler üretilmiştir. Bunlardan biri; beyinin iki yarı küresi arasında hızlı bilgi alışverişidir. En çok kabul gören ve sıkça tekrarlanan hipotez ise; içinde bulunulan ortam ya da görülen objenin daha önce görülüp unutulan bir başka imgeye benzetilmesidir. Yani görüp unuttuğu bir imgenin benzerini gören insan, aynı şeyi daha önce gördüğünü sanmaktadır.
***
Sonbaharda neden kilo alırız?

Yazın zayıflıyorum, her sonbaharda kilo almaya başlıyorum; neden? B.Ç./Aydın

Doğaya dikkat ettiyseniz; hayvanlar da kışa girerken yağlanıyorlar. Aslında bu, tabiatın canlıları korumak üzere kışa hazırlık yöntemidir. Doğa, hayvanları; kışın soğuğuna ve yiyeceklerin azlığına onları yağlandırarak hazırlıyor. Böylece canlılar hem soğuk havaya karşı izole oluyor, hem de az yeseler bile yağda depolanan enerjiyi kış boyu yakarak kullanabiliyorlar. Bu durum insanlar için de geçerli. Yazdan kışa geçerken makul ölçüler içinde kilo almayı, kıştan yaza geçerken de vermeyi doğal karşılamak gerek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA