Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Zor işitenin hafızası da zayıflar

75 yaşındaki babam; hem çok az işitiyor, hem de her şeyi unutmaya başladı. Acaba bu iki sorun arasında bir bağlantı olabilir mi? K.M./İstanbul
70 yaş üzerindeki her üç kişiden ikisinde işitme kaybı görülüyor. Hatta bu risk, 40'lı yaşlardan itibaren artmaya başlıyor. Ancak işitme desteğine ihtiyacı olanların çoğu, işitme kaybı yaşadıklarının farkına varmıyor.

YÜKSEK SESTEN KAÇIN
Bu kişilerin yüzde 85'i, depresyon yaşıyor ve sosyal hayattan uzaklaşıyor. Son dönemde yaklaşık 2 bin kişiyi, 20 yıl takip eden bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre işitme kaybı olanlarda hafıza sorunları da yüzde 40 daha hızlı oluşuyor. Hafıza kayıpları ise ortalama üç yıl önce gelişiyor. Dolayısıyla 60 yaşın üzerindeyseniz veya gürültülü ortamlarda sık bulunuyorsanız; mutlaka bir işitme muayenesi olun. Saç kurutma makinesi, matkap gibi 90 desibelin üzerindeki seslerden uzak durmaya gayret edin, kulaklarınızı koruyun.

İŞYERİNİZ ASTIMI ARTIRABİLİR
Hayatımda ilk defa astım olduğum söylendi. Bu durum çocukluktan itibaren oluşmuyor mu? M.L./Bolu
Ailede astım öyküsü, alerjik sorunlar, kilo fazlalığı, sigara kullanımı, hava kirliliği gibi faktörler; astım riskini arttırıyor. 7 bin 500 kişiyi, 40 yıl inceleyen yeni bir çalışmaya göre; yetişkinlerde astım, iş koluna bağlı da gelişebiliyor. Örneğin kimyasal, temizlik, dezenfektan ürünler ya da metal dumanı ile yakından temas halinde olan kişilerde bu risk yüksek. Kuaförler ve fotokopi işleriyle uğraşanlar da risk altında. Araştırmacılar; her altı astım vakasından birinin işyerine bağlı oluştuğunu belirtiyor. Nefes darlığı, göğüste ıslık sesi varsa veya üç haftadır öksürüyorsanız uzmana başvurun.

METABOLİK SENDROM RİSKİ
16 yaşındaki oğlum sürekli bilgisayar başında. Acaba sağlığı tehdit altında mı? F.L./Manisa
Bin kişiyi yaklaşık 30 yıl takip eden yeni bir çalışma; metabolik sendrom riskinin, küçük yaşlardaki yaşam tarzı yanlışlarına bağlı olduğunu gösterdi. Metabolik sendrom; bel çevresi kalınlığı, trigliserit fazlalığı, iyi kolesterol düşüklüğü ve kan şekeri ile gelişiyor. 15 yaş civarında ne kadar çok TV izleniyor ve ne kadar az aktivite yapılıyorsa, 40'lı yaşlarda metabolik sendrom riski o kadar artıyor. Hatta 15 yaşında, günde birkaç program izleyenlerde; bu risk iki kat daha fazla! Oğlunuzu daha çok fiziksel aktiviteye yönlendirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA