Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Hormon takviyesi için zamanlama

Menopoza girdim. Doktorum hormon almamı tavsiye etti. Gerçekten de hormon almalı mıyım? N.L./Bolu
Geçtiğimiz günlerde Kuzey Amerika Menopoz Derneği, Avrupa Menopoz ve Andropoz Derneği, Uluslararası Menopoz Derneği'nin de dahil olduğu yedi dernek; ortak bir açıklama yaptı.

KANSER RİSKİ AZALIR
Buna göre menopoz şikayetlerini etkili şekilde tedavi etmek için; menopoz sonrası hormon tedavisine 60 yaşından önce veya menopoza girdikten sonra 10 yıl içinde başlamak gerekiyor. Bu şekilde bir tedavi; hem kalp hastalığı, hem de kemik erimesi riskini azaltıyor. Açıklamaya göre; 60 yaşından önce alınan hormon takviyelerinde, damarda pıhtı oluşumu, inme ve meme kanseri riski az görülüyor. Ancak daha önce meme kanseri geçirmiş kadınların bu takviyeleri kullanmaması ve hormon tedavisinin kişiye göre planlanması gerekiyor. Dolayısıyla mutlaka hekiminizle görüşün. Sağlık geçmişinize, genetiğinize ve diğer sağlık sorunlarına göre bir tedavi oluşturun.

İDRAR YAPARKEN AĞRI VE YANMA
İdrar yaparken ağrı ve yanmam oluyor. Bir süre geçiyor ama tekrar başlıyor. Neden olabilir? F.Y./Van
Ağrılı idrar ve idrarda yanma şikayeti; idrar yolu enfeksiyonlarında sık görülüyor. Neredeyse her beş kadından biri; hayatının bir döneminde idrar yolu enfeksiyonuna yakalanıyor.

ÜROLOJİK KONTROL İDRARI
taşıyan kanalın yani üretranın iltihabı; vajinal kremler veya temizlik ürünlerine bağlı alerjilerde ya da klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarda oluşabiliyor. Kadınlarda özellikle sistit denilen mesane enfeksiyonlarına yaygın olarak rastlanılıyor. Bazen vajinal enfeksiyonlar da idrar yolu şikayetlerine yol açabiliyor. Üst idrar yolu ve özellikle böbrek enfeksiyonlarında; ağrılı idrarla birlikte ateş, karnın yanında ağrı, titreme gelişebiliyor. Dolayısıyla tam bir ürolojik kontrol yaptırmanız faydalı olacaktır.

DOĞAL ALERJİ DESTEKLERİ
Mevsimsel alerjiler için alınabilecek doğal destekler var mıdır? H.L./ Diyarbakır
Kırmızı soğan, yeşil çay ve brokolide bol bulanan kuersetin, ısırgan otu, C vitamini, ekinezya, sarımsak ve milk thistle gibi destekler, mevsimsel alerjilerde kullanılabiliyor. Ancak bunları hekimize danışarak almalısınız. Süt ürünlerini, kafeini, şekerli ve fast food gıdaları bu dönemde azaltmak da faydalı olabiliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA