Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Güneş kremleri için 5 altın kural

Eşim güneşlenirken bir tek yüzüne krem sürüyor ve bir daha kremlenmiyor. Bu yanlış bir hareket öyle değil mi? Güneş koruyucu nasıl kullanılmalı? N.U./Antalya

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Dermatoloji Derneği; güneş koruma faktörlü kremleri kullanırken dikkat etmeniz gereken beş altın kuralı açıkladı:
1. Yeterli kullanın: Güneş gören tüm vücut bölgelerine krem uygulayın. Bu miktar yaklaşık, dolu bir avuç kadardır.
2. Erken kullanın: Güneş koruma kremlerinin ciltten emilmesi için en az 15 dakika geçmesi gerekir. Bu nedenle güneşe çıkmadan kremi uygulayın.
3. Sık kullanın: Güneş koruma kremleri 30 SPF ve üzerinde olsa bile, her iki saatte bir tekrar sürülmelidir. Terlediğinizde veya yüzdüğünüzde ise beklemeden uygulamalısınız.
4. Süresi geçmeden kullanın: Çoğu güneş koruma kremi üretim tarihinden 2-3 yıl sonra etkisini kaybetmeye başlar. Süresi geçmiş kremleri atın.
5. Destek ile kullanın: Bir tek kreme güvenmeyin. Mutlaka güneş gözlüğü ve şapka takın.

Düzenli diş kontrolü şart
39 yaşındayım. Dişimde bir süredir ağrı var. Gece dişlerimi gıcırdatmamdan kaynaklandığını düşünüyorum. Ne önerirsiniz? H.Y./ İstanbul

Son dönemde İngiltere'de yapılan bir çalışma; şu anda dünyada dört milyar insanın, tedavi edilmemiş bir diş problemi olduğunu göz önüne serdi. Çürük diş başta olmak üzere diş sorunları; diş ağrısı, yeme ve uyku güçlüğü yaratıp kişinin hayat kalitesini düşürebiliyor. Bazı durumlarda enfeksiyonlar, diş kemiğini sarıp kalbe kadar ilerleyebiliyor. Diş eti hastalıkları sonucunda, diş kaybı oluşabiliyor. Bu nedenle siz de hiç vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmalısınız.

Sarı nokta hastalığı ve tansiyon
Annem ve anneannem sarı nokta hastalığına yakalandı. Bu soruna karşı ne yapmalıyım? F.G./İzmir

Özellikle 60 yaş üzerinde artan sarı nokta hastalığı; okuma güçlüğü, düşük ışıkta görme zorluğu, çarpık görme gibi şikayetlere yol açar. Maalesef bu belirtiler körlüğe kadar ilerleyebilir. Sigara, aşırı kilo, sağlıksız beslenme, kalp-damar sorunları, sarı nokta hastalığına yakalanma riskini artırır. Yeni bir çalışmada ise yüksek tansiyonun ilaçlarla kontrol altına alınmasının da riski yüzde 20 azalttığı gösterildi. Bu hastalıktan, düzenli göz muayenelerine ek olarak sağlıklı bir yaşam tercihi ile korunabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA