Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Hepatit A nasıl bulaşır?

Eşime Hepatit A teşhisi kondu. Hastalığın bana da bulaşmasından çok korkuyorum. A.U./Antalya
Hepatit A; virüsün bulunduğu su ve yiyeceklerin yanı sıra hastalığı taşıyan biriyle temas sonucu da bulaşır. Kişide; Hepatit A virüsünü aldıktan yaklaşık 14-28 gün sonra kusma, ateş, yorgunluk, sarılık ve iştah kaybı gibi şikayetler oluşur.

HİJYENE DİKKAT EDİN
Neyse ki, çoğu kişide bu belirtiler vücutlarında bir iz bırakmadan yok olur. Küçük bir grupta ise enfeksiyon, karaciğer yetmezliği yaratabilir. Bu virüsten korunmanın yolu hijyenden geçer. Ellerinizi tuvalette veya yemek yemeden önce en az 20 saniye boyunca bol su ve sabunla yıkayın. Aile üyelerinizde Hepatit A varsa; ayrı bir tuvalet ve yemeiçme düzeni oluşturun. Şüpheli bir durumda ise kan tetkiki yaptırın. Temizliğinden emin olmadığınız gıdalardan uzak durun. Hepatit A aşısı çocuklara uygulansa da, yetişkinlik döneminde de riskli gruplara öneriliyor. Bu konuda hekiminize danışın.

Çocuklar yüzerken dikkat!
Kızım 3 yaşında ve denizi çok seviyor. Yüzme öğrenmesi için yaşı çok mu küçük? F.T./Antalya
Amerikan Pediyatri Akademisi; 4 yaşın üzerindeki çocukların yüzme dersi almaları konusunda sakınca olmadığını belirtiyor. 1-4 yaş arası çocukların ise gelişim hızlarına göre yüzme tekniklerinden faydalanması gerekiyor. Akademinin önerilerine göre; küçük çocukları, yüzme dersi alsalar da havuz veya denizde yalnız bırakmayın. Yüzmeyi yeni öğrenen çocukları bir kol mesafesinde takip edin. Daha iyi yüzen çocukları da mutlaka görebileceğiniz bir uzaklıkta izleyin. Yüzme dersi almış olsalar da boğulma tehlikesine karşı tetikte olun. İlk yardımı da mutlaka öğrenin.

Hangi içecekler şişmanlatır?
Çok fazla gazlı içecek tüketiyorum. Bu içecekler gerçekten çok mu kalorili? M.T./İzmir

Yedikleriniz kadar içtikleriniz de gizli kalori kaynağı olabilir. Örneğin bir kutu gazlı içecekte; neredeyse 15 küp şeker bulunabiliyor. Bir kutu tam yağlı ayran veya bir bardak taze meyve suyu 100 kalori civarında... Bir fincan kahvede 2 kalori varken; yağlı süt, şurup ve krema ile hazırlanan kahvelerin bir fincanında 200-500 kalori olabiliyor. Bir kadeh şarap veya distile içki 100 kaloridir. Siyah çay ve bitkisel çaylarda ise 0-2 kalori bulunuyor. Dolayısıyla hem içeceğin tipine, hem de miktara dikkat etmelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA