Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yatak ıslatma kaç yaşında bitmeli?

6 yaşındaki oğlum sürekli yatağını ıslatıyor. Bu normal mi, ne yapabilirim? A.L./İstanbul
Amerikan Üroloji ve Böbrek Hastalıkları Merkezi; çoğu çocuğun 5 yaşına kadar yatağını ıslattığını belirtiyor. 5 yaşından sonra çocukların yüzde 15'inde, 8 yaşından sonra ise yüzde 5'inde bu problem devam edebiliyor.

ÇOCUĞA KIZMAYIN
Mesane boyutunun gelişmemesi, stres, bazı hormonal sorunlar, idrar yolu enfeksiyonları, uyku apnesi, diyabet ve kronik kabızlıkta yatak ıslatma görülebiliyor. Eğer 6-7 yaşından sonra yatak ıslatma sorunu bitmediyse, kokulu-ağrılı idrar, horlama, aşırı susama gibi şikayetler varsa; vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Çocuğunuza kızmayın, onu cezalandırmayın. Tedavide; bu sorunun nedenine yönelik ilaçlar, idrar günlükleri ve idrar alarmları kullanılabiliyor. Çocuğunuzu yatmadan önce en az iki kez idrara çıkmaya teşvik edin. Gündüz su alımını artırıp akşam kısıtlayın. Kafeinli, kolalı içeceklerden uzak tutun.

Kalbinizi serinletecek öneriler
67 yaşındayım. Tansiyon ve kalp hastasıyım. Sıcaklarda nelere dikkat etmeliyim? H.L./Bolu
Amerikan Kalp Birliği, yaz aylarında kalbinizi korumak için günde en az 8-10 bardak su içmenizi, öğle saatlerini kapalı ve serin ortamlarda geçirmenizi, hafif ve açık renkli giysiler giymenizi öneriyor. Bunların dışında; aşırı alkol, kafein ve tuz tüketiminden kaçının. Sigara içmeyin. Düzenli olarak tansiyonunuzu kontrol ettirin. İlaçlarınızı aksatmadan alın. Beta bloker, ACE inhibitörleri, kalsiyum kanal blokerleri ve bazı idrar söktürücüler; vücudun sıcağa olan cevabını şiddetlendiriyor. Bu ilaçları kullanıyorsanız; sıcak havalarda daha dikkatli olun.

Yaz yorgunluğu neden olur?
Kendimi sürekli yorgun hissediyorum. Bunun sebebi ne olabilir ve ne yapmak gerekir? L.M./İstanbul

Sıcak günlerde vücudunuzdan eksilen su ve elektrolitler, yorgunluğun ana sebeplerinden biridir. Kaloriden zengin ancak besleyici öğelerden eksik beslenme, yeterli sıvı almamak ve sıcak öğle saatlerinde dışarıda bulunmak da sizi yorgun düşürebilir. Aşırı klimalı ortamlar, vücuttaki suyu azaltıp bağışıklığı düşürebilir. Sıcaklara bağlı olarak uyku bölünmeleri de yorgunluğa neden olabilir. B12 ve demir eksikliğinde, tiroid, kalp-karaciğer ve böbrek sorunlarında da yorgunluk görülür. Sürekli yorgunsanız, bir uzmana başvurun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA