Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yaz sıcakları ve kurdeşen

Bir aydır göğsümde ve kollarımda kırmızı döküntüler oluyor. Eskiden doktorum kurdeşen demişti. Bunlar tekrarlar mı? Ne yapabilirim? N.R./Bolu
Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker; ciltten kabarık görüntüsü olan kırmızı renkte, kaşıntılı döküntülerdir. Çoğu zaman tehlikesiz olan ve kendiliğinden geçen bu alerjik döküntüler, pek çok sebebe bağlı olarak oluşabilir.

SOĞUK KOMPRES
Bazı yiyecekler (deniz mahsulleri, yumurta, fıstık), ilaçlar (bazı ağrı kesiciler ve tansiyon ilaçları), alerjenler (polen, hayvan tüyü, böcek sokması) de ürtiker yaratabilir. Hava değişimleri de vücuttaki alerjik tepkileri artırarak bu soruna yol açabilir. Aşırı sıcak ve soğuk havalarda döküntüler oluşabilir. Stres de önemli bir risk faktörüdür. Eğer böyle bir sorununuz varsa, hekime başvurun. Doktorun vereceği alerji ilaçları veya kremler faydalı olacaktır. Döküntülere soğuk-nemli kompres de uygulayabilirsiniz. Serin duş alın. Pamuklu ve bol giysiler tercih edin.

Kolesterol düşüren destekler

Kolesterolü düşürmek için ilaç kullanmanın dışında alternatif tedaviler var mıdır? M.K./Bolu
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir çalışmada; kolesterolü düşürmeye yarayan alternatif tedaviler incelendi. Buna göre; kırmızı maya pirinci (red yeast rice), kurt üzümü (goji berry), Bektaşi üzümü (gooseberry), deve dikeni (milk thistle) destekleri ile enginar, sarımsak, çemen otu (fenugreek), zencefil ve kurkumin; kötü kolesterolü düzeltiyor. Ancak sadece bu destekleri almanız yeterli gelmez. Kolesterol seviyelerini kontrol altına alacak bir beslenme planı yapmalı, kilonuzu kontrol etmeli, günde 45-60 dakika yürümelisiniz. İlaç kullanmanız da gerekebilir.

Kahve iyi mi, kötü mü ?

Günde dört-beş fincan kahve içiyorum. Kahve içmek iyi mi, yoksa kötü bir alışkanlık mı? L.F./İzmit
Son yıllarda yapılan pek çok çalışmada; kahvenin sağlık üzerindeki faydaları gösterildi. Günde bir-iki bardak kahve tüketmek; endometrium ve prostat kanseri riskini azaltıyor, hafızayı kuvvetlendiriyor, karaciğere iyi geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde yayınlanan ve yaklaşık 40 bin kişiyi 16 yıl takip eden yeni bir araştırmada; beş fincan ve daha fazla kahve içmenin tam tersine sağlığa zararlı olduğu, hatta erken ölüm riskini artırdığı iddia edildi. Bu nedenle günde iki-üç fincandan fazla kahve tüketmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA