Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Sonbahar depresyonu nedir?

Kendimi aşırı depresif hissediyorum. Bu her sonhabarda başıma geliyor. Ne yapabilirim? Z.S./Bursa

Gece-gündüz süresindeki değişim ile mevsimsel depresyon yükselişe geçti. Kötümser ruh hali, aşırı yorgunluk-bitkinlik, uyku sorunları (aşırı veya az uyuma), motivasyon kaybı, baş-kas ağrıları, iştah problemleri gibi belirtiler; depresyona işaret edebiliyor.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
Sonbaharda kendinizi korumak için açık havada (özellikle güneşli saatlerde) en az 30-40 dakika yürüyüş yapın. Evi ve ofisi havalandırın ve açık havada kısa molalar verin. Bunun yanı sıra beslenmenize balık, ceviz-fındık, semizotu gibi Omega-3 kaynaklarını eklemeniz çok yararlı. St John's Wort gibi hafif rahatlatıcı destekler hakkında bilgi almak için bir hekime başvurabilirsiniz. İki-üç haftadan uzun süren depresyon durumlarında, mutlaka uzman yardımı almanız gerektiğini de unutmayın.

Hamileler grip aşısı olabilir mi?

Eşim dört aylık hamile ve astımı var. Grip aşısı olmasında bir sakınca var mı? T.B./İstanbul

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Dairesi, anne adaylarının grip aşısı olmasını öneriyor. Hamilelik; bağışıklık sistemi, kalp ve akciğerlerde değişimlere yol açtığından, grip, gebelerde daha ağır seyredebiliyor. Bu süreçte zatürre gibi komplikasyonlar sıklaşabiliyor. Aşının, ilk üç aylık dönemden sonra, yani ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde uygulanması öneriliyor. Özellikle astım, solunum hastalığı, bağışıklık sorunları, kalp-böbrek problemleri yaşanıyorsa, aşının yaptırılması büyük önem taşıyor. Bunun yanında aşırı kalabalık yerlerden uzak durulması gerekiyor. Ayrıca öpüşme ve tokalaşmadan yani yakın temastan kaçınılmalı.

Bağışıklık sistemini destekleyin

Bağışıklığımı kuvvetlendirmek için alabileceğim vitamin destekleri var mı? Ö.C./Adana

Mevsim geçişleri; alerjiler, nezle, grip ve daha pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarır. Bu nedenle öncelikle uykunuza ve dinlenmenize dikkat etmeniz gerekiyor. Aşırı stres ve moral bozukluğu; bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara yakalanmanızı kolaylaştırır. C vitamini, çinko, probiyotik takviyeler, ekinezya, umclaoba ve astragalus gibi bir takım destekleri; bir-iki aylık kürler halinde hekiminize danışarak kullanabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA