Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DR. CEM KEÇE

Adet görünce utanmayın!

12 yaşında bir genç kızım. Okuldayken iç çamaşırımda kan görünce korktum. Arkadaşım "Âdet görüyorsun" diyerek bana ped verdi. Çok utanıyorum... N.H./İstanbul
Kadınlar; ergenlik çağında, cinsel olgunluğa ve doğal gelişimlerine eriştikten sonra, ortalama her 28 günde bir âdet görürler. Bu olay kadınların doğurganlıklarının başladığı anlamına gelir. Âdetin başlaması, sağlık göstergesidir. Asla utanılacak bir olay değildir!

ANNENİZLE PAYLAŞIN
Her ay, kadının yumurtalıklarında birçok yumurta olgunlaşmaya başlar. Bu sürede rahim içi dokusu da kalınlaşarak kanlanır. Olgunlaşan yumurtaların en gelişmiş olanı, yumurtalıktan çıkar. Yumurta, tüplerin ucunda bulunan ince uzantılar tarafından içe çekilir. Kadın yumurtası 24 saat canlı kalır. Bu sürede, spermle karşılaşırsa, döllenme olur. Döllenmiş yumurta, rahim duvarına yerleşir. Eğer döllenme olmazsa; rahim dokusu kanamayla birlikte dışarı atılır. Bu kanamaya âdet görme denir. Yaşadıklarınızı annenizle paylaşmanızı öneririm.

Cinsellik için çok erken!
15 yaşında bir erkeğim... 13 yaşındaki arkadaşım, sevgilisiyle cinsel ilişkiye girmek istiyor. Bu hem kendisi için, hem de kız arkadaşı için sakıncalı değil mi? B.R./Amasya
Kişiler cinsel yaşamın getirdiği sorumluluğu taşıyabileceğine inanıyorlarsa, birlikte olabilirler. Ancak bu sorumluluğun getirdiği yükleri ancak bir yetişkin taşıyabilir. Yani 13 yaşındaki biri, bu yeterliliğe ulaşamamıştır. Bu şartlar altında yaşanılacak cinsel birliktelik sonrasında suçluluk ve pişmanlık duyguları gibi psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Ayrıca ciddi hastalıkların birçoğu da erken yaşta yaşanan cinsel ilişkiden kaynaklanmaktadır. Yine bu yaş dönemlerinde bilgi eksikliği olduğu için, istenmeyen gebelikler de yaşanabilir. Bu yaşlarda, her iki cinsin flört etmesi, gelişimlerinin bir parçasıdır. 13 yaş ise cinsellik için erkendir.

Mantar mutlaka tedavi edilmeli
Cinsel organımdaki kaşıntı ve akıntı nedeniyle doktora gittim. Doktor, mantar olduğunu söyledi. Cinsel yaşantım olmamasına rağmen hastalığı nasıl kapmış olabilirim? Y.C./Ankara
Kadınlar arasında yaygın olarak görülen vajinal mantarlar, ilk âdetle birlikte, her kadının yaşayabileceği bir sorundur. Hiç cinsel ilişkide bulunmamış olan bir genç kızda da oluşabilir. Mantar enfeksiyonları, vajinal dokuyu koruyan sıvıların azalmasından kaynaklanmaktadır. Kullanılan antibiyotikler, şeker hastalığı, vajinal bölgenin sabunla yıkanması, sentetik iç çamaşırları mantara neden olabilir. Ayrıca renkli tuvalet kağıdı kullanımı, havuz suyu, tamponlar ve giysilerdeki deterjan artıkları da mantara sebep olabilir. Tedavi edilmezse, ciddi sorunlara neden olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA