Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DR. CEM KEÇE

Bekaret ve regl süresi

İlk kez cinsel ilişkiye girdim. Bunun sonrasındaki ilk reglim uzun sürdü. Çok korkuyorum. M.S./Antalya
Ergenliğe girmiş bir genç kızda, ortalama 28 günde bir tekrar eden kanama sürecine adet döngüsü adı verilir. Bu döngüde, yumurtalıklardan her ay bir yumurta çıkar. Bu yumurta, rahim ve yumurtalıklar arasındaki borularından geçerek rahme gelir.

3-7 GÜN ARASI OLMALI
İlk cinsel ilişkinin ardından regl döneminin uzaması normaldir. Farklı çeşitlerde kızlık zarları vardır. Bu kızlık zarlarının yapısına göre; âdet dönemi ağrılı, acılı, uzun, yoğun, kısa geçebilmektedir. Bu nedenle genç kızların âdet kanamaları bekaretin bozulmasından sonra değişiklik gösterebilir. Ayrıca bekaretin kaybedilmesi de psikolojik olarak kişileri etkileyebilir. Muhtemelen siz de bakireyken az kanamalı bir regl dönemi geçirirken, kızlık zarının açılmasıyla daha yoğun ve uzun süreli bir dönem yaşıyor olabilirsiniz. Olması gereken âdet süresi ise 3 ile 7 gün arasıdır.

AIDS KAPMIŞ OLABİLİR MİYİM?
Rus bir kadınla cinsel ilişkiye girerken, prezervatif yırtılmış. AIDS kapmış olabilir miyim? A.S./Muğla
Prezervatif yırtıldığında; başta AIDS olmak üzere birçok hastalığın bulaşma riski vardır. AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü, bağışıklık sisteminize zarar vererek sizi hasta edebilir. Ancak uzun yıllar hastalığın belirtilerini görmeyebilir veya hissetmeyebilirsiniz. Yani HIV virüsü taşıdığınızı fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle acilen bir hekime başvurarak muayene olmanızda ve gerekli tetkikleri yaptırmanızda fayda var. AIDS için Elisa Testi yapılır; çok basit ve kolay bir testtir. Test sonucunda virüs taşıyıp taşımadığınızı öğrenebilirsiniz.

SONUÇ 10-12 HAFTADA
Öte yandan Elisa Testi, virüsün bulaşmasından 10-12 hafta sonra sonuç verebilir. Bu zaman zarfında eşinizle kesinlikle cinsel ilişkiye girmemelisiniz.

KÜRTAJ SONRASI CİNSEL İLİŞKİ
Bir hafta önce kürtaj oldum. Tekrar cinsel ilişki yaşayabilmem için ne kadar süre geçmesi gerekiyor? P.Y./İstanbul
Kürtaj olduktan sonra, belli bir süre, az da olsa kanama olabiliyor. Bu nedenle herhangi bir enfeksiyon riskinin yaşanmaması için, en az 10 gün cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Daha sonrasında ise cinsel ilişkide bulunmanızda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu arada yapılan kürtaj operasyonundan sonra kasık ağrılarınız varsa ve bu birkaç gün devam ediyorsa, daha yumuşak bir seks yapın. Ayrıca, tekrar istemediğiniz bir hamilelik yaşamamanız için korunmalı bir cinsel ilişkiyi tercih etmelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA