Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Kurtarma operasyonu

Fotoğraf, İsveç'in önemli şehirlerinden biri olan Helsinborg'da çekildi. Başıboş bir kurt, şehrin merkezi mahallelerinden birinde dolaşıyor. İlk bakışta, coğrafyasının çoğu ormanlarla kaplı bir ülkede, bir kurdun dolaşıyor olması garip gelmiyor insana. Şimdi bir an için, bu fotoğrafın Türkiye'de çekilmiş olduğunu düşünelim ve ardından neler yaşanabileceğini hayal edelim...
Mahallenin, cesaretleriyle nam salmış abileri, ellerinde sopalarla, etrafın güvenliğini sağlıyor. Amaç, hayvana kaçacak alan bırakmamak.
O sırada duyarlı bir vatandaş belediyeyi arıyor. Eli sopalı abiler, çemberi yavaş yavaş daraltıyor. İçlerinden biri, bulduğu bir iple kement yapıp, hayvanın boynuna geçirmeye çalışıyor. O sırada ekipten birkaç kişi, hayvanı kıstırmak için, alan daraltma taktiği uyguluyor; emin adımlarla ilerlerken, hayvanın ani bir hareketiyle gerilerine bakmadan dağılıyorlar. Saatler süren mücadele, televizyon kameralarının akşam haberleri için yeterince malzeme alması ve veterinerin sakinleştirici iğneyle, olay yerine gelmesiyle son buluyor.
Bu bizdeki manzara. Bakın iki gün önce İsveç'te nasıl gelişiyor olay?

İSKANDİNAV USULÜ
Kurdu gören bir vatandaş, yetkililere haber veriyor. 10 dakika içinde olay yerine gelen bir ekip, çevrede güvenlik önlemi alıyor. Herhangi bir müdahale için, veterinerler hazır bekliyor ama doğal hayat uzmanları, hayvanın bulunduğu ortamı kendi kendine algılayabilmesi için acele etmiyor. Saatler boyunca gözlemliyorlar. O sırada, ürküp agresifleşmemesi için, insanların olay yerine yaklaşılmasına izin verilmiyor. Saatler süren bekleme sonucunda kurt, bu yabancı ortamdan çıkabilmek için veterinerlerle iletişim kurmaya başlıyor. Yiyecek olarak getirilen bir parça ete enjekte edilen sakinleştiriciyle de kafese alınıyor ve ormana bırakılıyor. İnsan müdahalesi minimum; kırıp dökme hiç yok.
Geçen ay içinde sanatçıların başı çektiği bir topluluk, hayvan haklarıyla ilgili olarak Başbakan'la görüşmüştü.
Başbakan bu konuda son derece duyarlı; umarım hayvanlara eziyet görüntüleri, bizde de artık sadece 'arşiv' olur…

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA