Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

Bu ülkede anlaşılamamak

Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmak...
Memleketin şu anki durumunu en iyi özetleyen cümle bu herhalde.
Bir de 'mümkün olduğunca hızlı' laf yetiştirmek var ki, o da kaymağı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü...
İçeriğinden daha fazla, tartışmalarıyla gündemde olan özel bir gün. Kadınların bu dünya için ne kadar önemli olduğunu anlatacak değilim; onun ispatına girmeye çalışmak bile acizliktir.
Takıldığım nokta; 8 Mart dolayısıyla yapılan projelere verilen tepkiler.
Birinin doğrudan tarafı olduğum için müsaadenizle birkaç satır yazacağım.
Son bir haftadır ortalıklarda konuşulan, e-posta yoluyla bana iletilen 'tepkilere' toplu cevabımdır.

ŞİDDETE DİKKAT ÇEKMEDİK
Esquire'ın Mart sayısında; dokuz ünlü erkeğe, kadınların onlar için ne ifade ettiğini, bir erkek olarak bu hayatta kadınlardan ne öğrendiklerini sorduğumuz bir proje gerçekleştirdik. Mehmet Turgut'un çektiği fotoğraflarda da her erkeği, bir kadın objesiyle görüntüledik.
Kimisi topuklu ayakkabı giydi, kimisi ruj sürdü, kimisi de saçlarını ördü.
Projenin amacı; kadına yönelik şiddete dikkat çekmek falan değildi. Amacımız; kadının, erkek hayatındaki öneminin altını çizmekti.
Bu yüzden proje, fotoğraftan ibaret kurgulanmadı; dolu dolu röportajlar da yapıldı. Ama televizyonların sabah kuşağı programcıları başta olmak üzere, bazı köşe yazarı meslektaşlarım; zahmet edip dergiye bakmadan, internette gördükleri fotoğraflarla gaza gelip yorum yaptılar.

GAZETECİLİK BU MU?
Vay efendim kadınlıktan anladığımız bu muymuş? Senin gazetecilikten anladığın bu mu? Okumadan, araştırmadan, yorum yaptığın projenin ne olduğunu bilmeden gaza gelmeyi sana hangi ustan öğretti? Onlar okumamış ama ben burada, o röportajlardan birkaç cümle yazayım da amacımız daha net anlaşılsın:
"Kadın yöneticidir, erkek savaşçıdır. Ne zaman erkek egemen toplumlar türedi; işte savaşlar o zaman başladı." -Murat Başoğlu
"Kadının gücü yanında, erkeğin gücü göstermeliktir. Bir de erkek kendisini güçlü gibi göstermeye çalışır; asıl problem budur." -Sümer Tilmaç
"Kadın, hayatın kendisidir. Bugüne kadar ne öğrendiysem, hep kadınlardan öğrendim." -Hakan Eratik
"Kadın, bana zarafeti çağrıştırır. Müthiş bir estetiktir." -Alican Yücesoy
"Kadına şiddet uygulayanı anlamaya çalışmak, ona anlayış göstermek mantıksızlık." -Engin Hepileri
Röportajlarda bu ve benzeri onlarca cümle var. Amaç, kadına şiddeti istismar etmek değildi; bizzat kadının, o erkeklerin hayatındaki yerini anlamaya çalışmaktı. Öyle büyük büyük laflar edip dünyayı kurtarmaya çalışmadık zaten. Keşke yorum yapmadan önce açıp okusaydınız. Topluma vermeye çalıştığınız gazın da bir anlamı olurdu.

Bu arada bir dahaki sefere ilk taşı günahsız olanınız atsın...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA