Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN CAN YANTIR

ABD'liye Türk aklı

Yılbaşı oldu mu, hepimizi bir büyük ikramiye telaşı sarar.
Zamanla, hayatımıza teknolojinin nimetlerinin girmesiyle birçok alışkanlığımız değişti ama yeni yılın ilk gününde elimizde Milli Piyango bileti, sıralı liste kontrol etme huyumuz hâlâ mevcut.
Aynı şekilde tüm talih oyunlarında...
Geçtiğimiz pazar, Florida'daki büyük çekilişte bir kişi 591 milyon doları cebe indirince, aklıma bizim talihliler geldi.
Floridalı talihlinin, vergi kesintisinden sonra eline geçecek net miktar; 377 milyon dolar. Bu onu, tarihteki en büyük 'loto' kazananı yapmaya yetiyor.
Araştırdım; Amerikalı'yla bizim talihliler arasındaki fark nedir? Hangi millet, havadan gelen parayı daha iyi kullanmayı biliyor? İşte notlar...

MUTLAKA YUVA DAĞILIR
Bizim milyarderlerin en büyük sorunu, ikramiye sonrası tanıştıkları akrabaları. 1999 yılında Sayısal Loto'dan, o zamanın parasıyla 340 milyar lira kazanan talihli, paranın tamamını 10 sene içinde bitirmiş mesela. Akrabalarıyla olan yakın ilişkilerini de şöyle anlatıyor: "Valla öyle insanlar geldi ki evime, neredeyse Orta Asya'ya kadar uzanıp benle bir bağlantı yakaladı. Kapımıza gelen insanı da eli boş göndermek bize yakışmazdı."
İkramiye ekseriyetle erkeğe çıktığı için, yuvanın dağılması da bir başka travmatik durum. 2004 yılında sayısal lotodan 550 bin lira kazanan talihli, önce karısından boşanıyor ve ikinci evliliğini yapıyor.
Hızını alamıyor ve aradan altı ay geçmeden üçüncü evliliğini yapıyor.
Onda da mutlu olamıyor.
Tabii bu arada para da suyunu çekiyor.
Amerikalılar; akraba ve evlilik konusunda biraz daha sağlam adımlar atıyor.
Ödülü yıllara yayarak aldıkları için de riski dağıtmış oluyorlar.
Bizimkilerde, paranın büyüsüne kapılıp hiç anlamadıkları işlere girmek gibi bir alışkanlık var. Kendi halinde bir çiftçiyken 90'ların başında kazandığı 6 milyarla şehirlerarsı otobüs işine girip iflas eden Turhallı milyarderin dramı nefis bir örnek...
Diyeceğim odur ki; zenginin malı züğürdün kalemini yorar!
Nereden gelmiştik konuya? Evet, ABD'li yeni milyarder... Güle güle harcasın; ama bizimkilerin başına gelenlerden de ders alsın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA