Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. MEHMET ÖZ

Damar yaşlanması kaçınılmaz değil

Kalp krizi geçirme riskini kontrol altına almak; felç geçirme, iktidarsızlık, karaciğer yetmezliği, hatta kırışıklık riskini de kontrol altına aldığınız anlamına gelir. Tüm bu hastalıkların nedeni atardamar yaşlanmasıdır. Son derece tipik olan atardamar yaşlanması, ne normaldir ne de kaçınılmazdır. Peki bu, kolesterolünüz yüksek olmasa bile statin kullanmanız gerektiği anlamına mı gelir? Belki! İşte, statin kullanarak ya da kullanmadan kendinizi kontrol altında tutmanın yolları:
* CRP oranınızı öğrenin: 20'li yaşlarınızdayken CRP seviyenizin normal seviyesini ölçtürün. Sonra aynı ölçümü 35 yaşında tekrar yaptırın. Ve 50 yaşından sonra her yıl bu ölçümü yaptırmaya devam edin. CRP'nizin en düşük çizgisini ortaya çıkaran Hs-CRP (yüksek duyarlılık CRP'si) testi yaptırın.
* Düzenli olarak yapılan CRP testleri, romatizmal artritlerdeki ve ciddi iltihaplanmalardaki yüksek iltihaplanma seviyelerini kontrol altında tutmayı sağlar.
* CRP değeriniz 2 veya üstüyse; iltihaplanmayı önleyici yaşam tarzını seçmenize ek olarak, doktorunuzla statin kullanmanın yararları ve zararları üzerine konuşun. Dr. Mike'a göre; düşük oranda statin de araştırmada kullanılan yüksek dozlar kadar işe yarıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA