Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bilal amca bir dâhidir

Rize'nin Görgen Köyü'nde yaşayan 80 yaşındaki Bilal Atasoy'un çelik halatla kaya yamacına astığı evini, altındaki evlerin üzerine doğru üç oda daha büyütmesine bayağı güldük...
Muhammet Akça (DHA) imzalı habere 'Fıkradan da öte', 'Rize'de uçan ev' başlıkları atıldı. Çünkü Bilal Amca'nın evi, ilginç mimari yapılarıyla sık sık gündeme gelen Rize'den yeni bir absürd mimari örneği gibi duruyordu.
Bu haberi ilk okuduğumda ben de güldüm ama sonra Bilal Amca'nın bir deha olduğuna karar verdim.
Espri yapmıyorum, ciddiyim. Dün internette gezinirken dünyaca ünlü inşaat firması MVRDV'nin doğayla bütünleşmiş, 'yaşayan mimari' olarak lanse edilen evinin fotoğrafına rastladım.
İki evin inşaat dizaynı aynı temel fikirden yola çıkıyor; doğaya asılı kalmak ya da meydan okumak.
MVRDV de Bilal Amca gibi çelik halat kullanmış, sadece yerleri farklı. Hatta bizimkinin evi daha cesur bir tasarıma sahip...
Bilal Amca'nın bu evi bilgisayar yardımı olmadan, tamamen ilkel araçlarla yapması da ayrı bir başarı öyküsü aslında.
Beni asıl şaşırtan ise; MVRDV'nin İngiltere'nin Suffolk bölgesinde inşa ettiği evi dizayn eden dünyaca ünlü mimar Winy Maas'in Bilal Amca ile aynı düşünce yapısına sahip olması...

HAYAL GÜCÜNÜ LİNÇ ETMEK
Kabaca bir özet geçeceğim ama Maas, "Sıkıcı olmak istemedim, heyecan verici bir ev yapmak istedim. Evin havada asılı olan kısmına doğru yürüdüğünüzde tedirginliğiniz artıyor, heyecan duygusuna kapılıyorsunuz" diyor.
Bir de Bilal Amca'ya kulak verelim: "Evin zeminle irtibatı yok. Zaten olsa, o evde kalmam. Evim havada olacak. Ben maceracı biriyim..."
Yani, Mass heyecan aramış. Bilal Amca da "Ben doğuştan maceracıyım" diyor.
Hadi bu da yazının ana fikri olsun: "Bunu yapsa yapsa Türkler (Lazlar) vs. yapar" diye bir genel yargımız var ya, bazen abartıyoruz.
Kendimizi aşağılamakta üstümüze yok! Daha da kötüsü bu tavır; bazen yaratıcılığımızı, hayal gücümüzü dizginliyor. Kalıplaşmış genel yargılarımızı gözden geçirmeliyiz, daha geniş vizyonlara sahip olmalıyız. Bu ülke Bilal Amca gibi çılgın hayal gücü olan ama fark edilmemiş insanlarla dolu.
Bilal Amca aynı evi, İngiltere'de yapsa, ayakta alkışlanırdı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA