Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Öyle sevişir gibi sanat mı olurmuş!

Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, 18 yaşından küçüklere zararlı etki yapacak nitelikte olduğu gerekçesiyle, Harakiri (mizah dergisi) ve Size (şehir kültür dergisi) dergilerinin içeriği için sınırlama cezası verdi.
Harakiri ve Size'nin Mayıs sayılarında yer alan bazı yazı, karikatürize fotoğraflar ve görüntüler, 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğu için ceza almışlar.
Peki ceza ne?
Bu dergiler ön kapaklarına 'küçüklere zararlıdır' damgası basmak zorundalar. Bu damgayı yiyince de derginiz açık sergilerde satılamıyor, dükkanlarda, camekanlarda ve benzeri yerlerde teşhir edilemiyor, reklamı yapılamıyor, küçüklere gösterilemiyor ve okullara sokulamıyor.
Öte yandan; söz konusu ceza Resmi Gazete'de 1 Haziran'da, yani dergiler piyasaya dağıtıldıktan sonra açıklandığı için nasıl uygulanacağı meçhul...

CEZALAR ARTÇI ŞOKLAR
Dergiler için asıl tehlike ise; iki kurul cezası daha alırlarsa temelli torbaya girecek olmaları. Bu da batmaları anlamına geliyor.
Radikal yazarı Cem Erciyes'e konuşan Size dergisinin yöneticisi Çağın Türker, Muzır Kurulu'ndan Nurettin Bey adlı bir yetkiliyle konuşmuş.
Nurettin Bey "Birkaç tane fotoğraf vardı, öyle kadınlar falan. Hatta iki tane kadın sevişiyor gibi hareket yapıyorlardı; onlar yüzünden bu karar alındı" demiş.
Türker'in "Ama onlar sanatçıların çalışmaları" itirazına da Nurettin Bey, "Öyle sevişir gibi sanat mı olur?" diye karşılık vermiş.
İşte zihniyet bu arkadaşlar. Öyle sevişir gibi sanat mı olurmuş!
Gazete ve TV'lerden takip ediyorsunuzdur. Muzır Kurulu'nun üyeleri hakkında bayağı ilginç haberler çıkıyor. Kafa yapıları çok farklı!
Beat kuşağının önemli yazarlarından William S. Burroughs ve 'Fight Club'ın yazarı Chuck Palahniuk'u da sakıncalı buldular.
Harakiri ve Size dergilerine verilen cezalar bence artçı şoklar. Asıl büyük depremlere hazırlıklı olun.
Çünkü bu kurulun 'muzır' kabul ettiği yazılar, fotoğraflar ve çizimler birçok dergide yer alıyor.

MİZAHÇILAR ÇETİN CEVİZDİR
Şimdi bu cezaların mizahçılar üzerinde otosansür etkisi yaratma tehlikesi de var. Ancak mizahçılar çetin cevizdir, yanıtları gecikmez. Haftaya çıkacak dergi kapaklarını görürüm gibiyim.
Öte yandan bu dergilerin tirajları da okuyucu kitlesi de belli. 18 yaşından küçüklerin zarar göreceğini düşünmek abartılı bir yaklaşım.
Ayrıca 'müstehcenlik' de çok geniş bir kavram. Bir görüntü ya da yazı kime ve neye göre zararlı ya da müstehcen?

MİZAH DERGİLERİ MASUM
Bazıları için gazetelerin 'arka sayfa güzeli' bile sorun teşkil ediyor.
Büyük gazetelerin internet sayfalarında, TV kanallarında öyle görüntüler var ki; mizah dergileri onların yanında çok masum kalıyorlar.
Mevzu çok derin aslında... Alkol yasağı, internete filtre, mizah dergilerini zararlı ilan etmek vs...
"Nereye gidiyoruz" diye söze girsem, bir hafta boyunca yazarım herhalde.
Belki de bir yere gittiğimiz yok, hep aynı yerde tek ayak üstünde duruyoruz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA