Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

12 Kızgın Adam

Sidney Lumet'in '12 Angry Men'i (12 Kızgın Adam) birçokları için tüm zamanların en iyi filmlerinden biri. Bu filmi izlemeyen bir hukuk mezunu gitsin kendini camdan atsın!
Neydi bu filmin öyküsü?
18 yaşında bir çocuk, babasını öldürmek suçundan yargılanmaktadır.
Tüm deliller çocuğun aleyhinedir.
Üstelik çocuğun, babasını öldürdüğünü iddia eden iki de görgü tanığı vardır.
11 jüri üyesi çocuğu suçlu bulur ama Henry Fonda'nın canlandırdığı 8'inci jüri üyesi, "Çocuk suçsuz!" der. Aslında o da çocuğun suçsuz olduğundan emin değildir ama bir insanın hayatı üzerine bu kadar kolay karar verilmemesini istemektedir.
Tek silahı da 'şüphe' duygusudur.
Bir jüri üyesi beyzbol maçına yetişemeyeceği için köpürür.
Ama Fonda tartışarak, sürekli şüphe duyarak delilleri tek tek çürütür.
Duyduğu sesle uykudan fırlayıp, çocuğu gördüğünü söyleyen yaşlı şahidin uyuduğu sırada gözlük takmıyor olması, polisin aldığı ilk ifadedeki eksikler bile, sadece şüphe duygusuyla ortaya çıkar.
Jüri üyeleri o gece odadan çıkmaz.
Her oylamada Fonda bir jüri üyesini daha ikna eder. Geriye tek bir jüri üyesi kalmıştır. Onun için çocuğun varoşta yaşaması ve zenci olması suçlu olması için yeterlidir.
Maçı kaçıran beyzbol fanatiği bile bu yaşlı adama lanet okumaktadır.
Ve en sonunda o yaşlı adam da ağlayarak "Suçlu değil!" der, ırkçı olduğunu kabul eder.
Zaten Lumet de her sahneyi önyargının ilkel bir duygu olduğunu vurgulamak için çekmiştir.
Şimdi bu film üzerinden "Aziz Yıldırım, salıverilsin ve Fenerbahçe küme düşürülmesin" de demiyorum!
İnsanımız yanlış anlamaya o kadar meyilli ki, mecburen bu cümleleri kuruyorum.

ÖNYARGI KÖRLÜĞÜ
Mesele aslında Yıldırım ya da Fenerbahçe değil. Şike olduğuna ben de inanıyorum ama bu inancım şu an için bir önyargı, ortak bir kanaat.
Kararı hukuk vermeli! Son ana kadar herkes suçsuzdur. Asıl tartışılması gereken ise, bu şike operasyonunda olduğu gibi Türkiye'de adli konulardaki yargısız infazlar ve önyargılarımız... '12 Kızgın Adam'da son ana kadar direnen, çocuk sırf zenci diye idam isteyen yaşlı jüri üyesi gibi birçok insan var hayatımızda.
Bazıları için her her solcu, her muhalif suçlu, ya da her dinci ilticacı. Bazıları için alkol alan kişi adam bile değil, her CHP'li dinsiz. Manipülasyonla oluşturulan her önyargı insanı kör eder.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA