Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hayat kopya çekince güzel lal alla lala laaa

Ne yaparsınız, matbaa 270 yıl gecikmeli gelince; Batı medeniyetlerini bir türlü yakalayamıyorsunuz, hep geriden takip ediyorsunuz.
Ama takip etmek de birebir kopya çekmek olmamalı. Keşke sadece esinlensek, esinlenirken özgün bir şeyler yaratabilsek...
Olmuyor, olmuyor işte... Kopyacılık genlerimize işlemiş bir kere...
Klipler, diziler, filmler, reklamlar vs. ekrandan izlediğiniz çoğu şeyimiz taklit.
Eğlence mekanı sahipleri bile; yurt dışı gezilerinden büyük yaratıcı fikirlerle (!) Türkiye'ye dönerler. Dünyaca ünlü romancılarımız bile kopya çekmekle suçlanırken başka örneğe gerek yok herhalde.

TÜRK HALKI ZEKİDİR
Hadi haksızlık olmasın; bizim sektörden de bahsedeyim. Müdür fırlatır masanın üstüne dergiyi, gazeteyi ya da bir eki "Çocuklar, alın şunun aynısını yapın" der...
Hepsi değil tabii!
Ama bu taklitçi zihniyet arasında etrafına en çok caka satan ise reklamcılardır.
Burunları havada, çok fırlama ve heyecanlı dolaşırlar ama çektikleri reklamların yarısı başka bir yerden kopyadır. Çok para kazanırlar, çok iş gelir, düşünmeye bile vakitleri yoktur. Hemen dayarlar kopyayı.
Ama Türk halkı zekidir; yemez bu numaraları. Hele hele Google ve Youtube'dan sonra hiç yememeye başladılar.
Mesela 'adamlaryapıyor' adlı bir blog var. Bu blog'u hazırlayan kişi ya da kişiler reklamcı. Yine büyük bir balık yakalamışlar...
Yazının devamını bu işin uzmanlarına bırakmak en iyisi: "Turkcell kampanyasının prodüksiyon kalitesine, Türk damarına, müziğinin duygusuna, görsellerin zenginliğine, billboard'dan mesaj gönderme süper fikrine bir diyeceğim yok! Ama bir reklamcı olarak keşke başka bir GSM operatörünün kampanyasının aynısını yapmasalardı diyorum.
Kardeşim, bari sloganı değiştir! Biri çıkıp senden önce 'Life is for sharing', diyorsa ve bu kampanyalarını halen devam ettiriyorsa... Sen 'Hayat paylaşınca güzel' demezsin, diyemezsin!
T-mobile 'Life is for sharing' diye bir laf atmışsa ortalığa ve 2009'dan beri global olarak kullanıyorsa bu lafı; bence Wall Street'te boy gösteren ilk ve tek Türk markasıyım diye övünen Turkcell 'Hayat paylaşınca güzel lal alla laaalaa laaaa' dememeli."

PEKİ KİM YAPTI?
Hani Turkcell reklamında bilbord'ların fotoğrafını çekip mesaj atmanız isteniyor ya... O bile T-mobile'ın kampanyasıyla aynı.
Peki, kim mi yapmış bu reklamı? Hani kitap tasarımında bile, Elif Şafak'ın 'İskender' kapağının tasarımında bile kopya çektikleri iddia edilen Alametifarika!
Ünlü Türk düşünürü Serdar Erener'e ve Alametifarika ekibine 'adamlaryapıyor' adlı blog'u tavsiye ediyorum.
Çocuklar bayağı uğraşmış, koydukları videolar'la da iddialarını destekliyorlar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA