Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Behzat Ç.'den tarihi ayar

Önce düşüncemi baştan belirteyim: Türkiye'de alkol ve sigarayla tanışma yaşı çok düşük. Ne olursa olsun gençlerin, hatta çocukların alkol ve sigarayla tanışma yaşını geciktirmeliyiz.
Küçüklerimize, kafaları basmaya başlayana kadar alkol ve sigaranın zararlarını anlatmak zorundayız.
Lakin belli yaşa geldikten, yani neyin zararlı olduğunu anladıktan sonra ne yaparsa yapsın! Cezasını da, ödülünü de çekecek nasıl olsa!
Yeşilaycılığın mantıksızlık boyutunda abartılmasına da karşıyım. Örneğin 'Behzat Ç.' bu kadar yüklenilmeyi hak etmiyor! Argo konuşması, sürekli alkol alması büyük tepki topluyor.

DÜŞÜK REYTİNGİ GÖZE ALDILAR
Fakat unutulan bir şey var: Bu diziye emeği geçenlerin derdi "Hadi arkadaşlar halkımızın ağzını bozalım, herkesi de alkole başlatalım" değil tabii ki!
Bu diziyi çekenlerin tek derdi; gerçekliği olabildiğince ekrana yansıtmak. Bazen gerçeklik adına sıkıcı bile olabiliyorlar, dizinin reytingleri de bunun kanıtı. Yani adamlar düşük reytingi bile göze almışlar.
Gelelim tarihi ayara...
Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, "Suçlularla mücadele eden polis topluma örnektir. Ancak bir dizideki kahraman devamlı alkol kullanıyor. Elinden içki şişesi düşmeyen bir polisin kahraman olarak lanse edilmesi; toplumumuza örnek olarak sunulamaz, bu tam bir aymazlıktır!" demiş.
Bianet de bu açıklamayı dizinin senaristlerinden Emrah Serbes'e iletip şu soruyu yöneltmiş: "'Behzat Ç.' topluma ve gençlere örnek bir karakter olarak mı düşünüldü? Kahraman olarak mı lanse ediliyor?"

KAHRAMAN OLMA DERDİ YOK
"Başkan yanlış anlamış" diyerek söze başlayan Serbes de şöyle konuşmuş:"Kahraman olmak, örnek olmak gibi bir derdi yok 'Behzat Ç.'nin. Karakteri kendi doğallığında anlatıyoruz, 'Behzat Ç.' böyle, olduğu gibi bir karakter.
Dizide 'içki içmesini, pavyona gitmesini örnek alın' diye bir alt metin de yok zaten. Bir örnek davranış aranıyorsa; vicdanı, başkaldıran, amirlerine karşı gelebilen tavırları örnek alınsın. Biz bir karakteri doğallığıyla, zaaflarıyla yansıttık."
Serbes, bir de Yeşilay Başkanı Balcı'ya da bir davette bulunmuş: "Kendisini Kazan birahanesine davet ediyorum, bu konuyu bira içip tartışalım."
Katılıp katılmamak da serbestsiniz ama müthiş bir ayar! Keşke Behzat Ç.'yi vicdanı, haksızlığa olan büyük isyanıyla değerlendirsek!
Bu yönü, arada birasından fırt çekmesinden çok çok önemli. Sonunda bizim de harbi bir anti-kahramanımız oldu. Dokunmayın bu dürüst adama!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA