Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

BDP'lilerin yapmadığını esra erol yaptı

Efendim 23 Nisan'da Bianet'te geziniyordum, gözüme iki haber ilişti. Rastlantının bu kadarına pes doğrusu, üst üste gelmişler.
Birinci haberin başlığı: 'Esra Erol'dan duyduk geldik'. Haberin özeti ise şöyle: 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda çocuk gelinlere dikkat çekmek isteyen bir grup Taksim'de "Çocuktan Gelin Olmaz" dedi. Eyleme, evlilik programı sunucusu Esra Erol, "Hayat Devam Ediyor" dizisinde çocuk gelin rolündeki Meltem Miraoğlu ve oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan katılmış, çocukların evlendirilmesini kınayan çok anlamlı bir protestoya imza atmışlar.
Gelelim ikinci haberin başlığına: 'Kürt Kadını Mağduriyetten Mücadele Çıkardı'... BDP Eşbaşkanı ve milletvekili Gülten Kışanak, Kürt Feminist hareketi öncülerinden Canan Tanrıkulu, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği kurucu ve yürütücüsü Nevin İl, Kürt Kadınlarla Diyalog oturumuna konuşmacı olarak katılmışlar.

ÇOCUK EVLİLİKLERİ DOĞU'DA
Tanrıkulu, Kürt kadınlarının kendilerini anadillerinde ifade edememesinin uzun süre büyük sorun yarattığını ve bunun hâlâ devam ettiğini vurgulamış. 'Roza' ve 'Jujin' dergilerinin kadınların politikleşme sürecindeki öneminden bahsetmiş. 1990-2000 arası dönemi Kürt bağımsız kadın hareketi açısından bir sıçrama dönemi olarak değerlendirmiş.
Diğer konuşmacılarla birlikte politika, örgütlü mücadele, ana dilde eğitim, KCK operasyonları vs. her şey konuşulmuş. Ancak 23 Nisan'da en çok konuşulması, hatırlanması gereken küçük yaşta kız çocuklarının evlendirilmesi konuşulmamış. Haberde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kadınların yaşadığı en önemli sorunlardan biri olan töre cinayetleriyle ilgili bir açıklama da yoktu.
BDP'li kadın vekiller töre cinayetlerine, kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesine isyan etmeyecek de kim edecek!
Esra Erol mu? Helal olsun Erol'a. İstanbullu kadınlar bile bu trajedilere bu kadar duyarlıyken BDP'liler neden sessiz!
Her şey KCK, her şey özerklik mi? BDP'li vekiller, özellikle de kadın vekiller lütfen şu bilgilere bir göz atsınlar:
* Hacettepe Üniversitesi'nin Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'na göre, 18 yaşın altında evlenen kadınların oranı yüzde 28.
* En çok çocuk evlilikleri yapılan bölgeler yüzde 40-42 ile Doğu ve Güneydoğu...
* Dicle Üniversitesi Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı araştırmaya göre 18 yaş altında evlenen kadınların başlık paralarının en yüksek olduğu il Diyarbakır. 250 bin lira başlık parası veren bile çıkmış. Çocuğun yaşı düştükçe başlık parası artıyor!
* 2011 yılının ilk 10 ayında Diyarbakır'da sadece bir hastanede, yaşları 11 ile 17 arası değişen 415 kız çocuğu doğum yaptı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA