Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

En büyük muhalefeti rtük yapıyor

RTÜK, Türk televizyon tarihinin en yüksek para cezalarından birini atv'de yayınlanan 'Serap Paköz'le Yeniden Başlayalım' programına verdi; tam 234 bin 962 lira!
RTÜK raporunda cezanın gerekçesi aynen şöyle açıklanıyor:
"Kadına evlilik öncesi cinsel deneyimi olup olmadığı, eşinin nikâh sonrası evde kalıp kalmadığı, düğünden önce nikâhlı olmalarına rağmen cinsellik yaşayıp yaşamadıkları gibi yaşamın mahremiyetine ait ifadeler kullanılmış ve insan onuru ile özel hayatın gizliliği ilkesine aykırı davranılmıştır..."
Açıklamayı ilk okuduğunuzda "Ne de olsa kadın programı, kim bilir yayında ne rezillikler yaşanmıştır" diyorsunuz değil mi?
Durun hemen önyargıları devreye sokmayın!

BU SORULARA MI CEZA VERİLİYOR?
Programa katılan Asiye Ö. adlı kadın, küçük yaşta ailesi tarafından zorla evlendirildiğini, kocasından şiddet gördüğünü anlatmış.
Sunucu Serap Paköz de mağdur kadına, "Daha önce flört ettin mi?", "Düğüne kadar hiç birlikte olmadınız mı?" sorularını yöneltmiş.
Hepsi bu yani!
RTÜK, TV tarihinin en büyük cezalarından birini bu basit sorulara verdi. Aslında bu soruların amacı mağdur kadının yaşadığı dramın nedenlerini ortaya çıkarmak. Eğer bu sorulara ceza geliyorsa, hiçbir program dizi yayınlanmasın!
Evet, bu tarz kadın programlarında vakti zamanında bir sürü saçmalıklar, rezillikler yaşandı...
RTÜK'ün kadın programlarında seviyeyi yukarı çekmek için cezaları artırmasını da kısmen haklı buluyorum ama uyduruk sebeplerden büyük para cezaları verilirse daha kötüsünü yapmış olursun...
Flört sorusuna bile ceza verirsen, toplumdaki "Yaşam tercihlerine müdahale ediliyor, artık her şeye karışıyorlar" endişesine hizmet edersin!

BEHZAT Ç. MUHALEFETİ
Eğer bu basit sorular suçsa Digitürk'te yayınlanan 'Keeping Up With The Kardashians' programının her dakikasına ceza kesmen gerekir!
RTÜK'ün son dönemde TV kanallarına cezalar yağdırmasından çıkan sonuç ne biliyor musunuz? RTÜK'ün haklı nedenlerle TV'deki yozlaşmayı düzeltmek isterken kaos ve 'Ya bunlar her şeyimize karışıyorlar artık' duygusu yaratması. Çünkü çok şaçma gerekçelerle TV kanalları cezalandırılıyor.
Daha da ilginç bir örnek vereyim; RTÜK, 'Behzat Ç.'ye yağdırdığı cezalarla televizyonculuk tarihinde bir ilke imza atıyor aslında.
'Behzat Ç.' muhalefeti diye bir şey var!
Behzat Ç., son bölümde hukukun üstünlüğüne inanan Savcı Esra'ya ne dedi? "Artık senin hukukun yok, bitti o! Onların hukuku var."
RTÜK balans ayarı yaptığını sanıyor ama farkında değil, kendi eliyle 'Behzat Ç.' gibi fenomenler yaratıyor, toplumda yaygın olan 'yaşam tercihlerine müdahale' kaygısına hizmet ediyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA