Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

O bir Kemalist Kanuni

GQ dergisinin Halit Ergenç'le yaptığı röportajı, 'Muhteşem Yüzyıl' kriziyle ilgili bir açıklama var mı diye merakla okudum.
Röportajı yapan deneyimli gazeteci/ yazar Ebru Çapa'ydı.
Çapa, Ergenç'e; daha önce birkaç kez magazin eklerinde okuduğumuz yaşam ve kariyer öyküsünü uzun metrajlı anlattırmış sadece.
Ya da Ergenç sadece bu konulardan bahsetmek istemiş!

'MUHTEŞEM YÜZYIL' KRİZİ
Her şeye rağmen Ergenç uzunca bir süreden sonra ilk kez röportaj verdi. Ve birçok insan; muhafazakâr cepheden gelen 'yayından kaldırılsın' baskısıyla ortaya çıkan 'Muhteşem Yüzyıl' kriziyle ilgili Ergenç'in ne düşündüğünü merak ediyordu.
Röportajda bu krizden sadece minik bir kutuda bahsediliyor. O da Ergenç'in daha önce yaptığı şu klişe açıklama: "Nihayetinde bu iş, kendi türünde bu şekilde başarı elde etmiş ilk iş. Eleştiri yapılması çok normal. Bazı eleştiriler agresifleşebilir; tamam, bu da normal. Dünyanın her yerinde böyle şeylerle karşılaşılabiliyor."
Oysa ortada çok ilginç bir tablo var. Halit Ergenç; Kemalist, sosyal demokrat düşüncede bir sanatçı.
Ünlü oyuncu siyasi görüşünden, 'Muhteşem Yüzyıl'dan önce verdiği röportajlarda az çok bahsetmişti.
Ergenç; Cumhuriyet Mitingleri'nde hep en önde yer aldı, mikrofondan Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Ve aynı Ergenç, Yeni Osmanlıcılık hareketinin yükselişte olduğu bir dönemde Kanuni Sultan Süleyman'ı canlandırıyor!

GÜÇLÜ TÜRKİYE ALGISI
İnsanlar 'Muhteşem Yüzyıl'ı ve Kanuni'yi ekranda izlerken farklı motivasyonlara kapılıyor. Dizide harem eleştiriliyor ama muhafazakârlar Kanuni'yi izlerken geçmişleriyle gurur duyuyorlar.
Tüm Avrupa ekonomik krizle boğuşurken; Türkiye'nin bölgesinde lider ülke konumuna gelmesi, Osmanlı'nın güçlü dönemlerine öykünmeyi daha da artırıyor.
Başkanlık sistemi tartışılırken de ekranda Kanuni'yi izlemek ilginç. Ergenç de Kanuni'yi müthiş oynuyor. Evet, Ergenç bir oyuncu; Hitler'i de, Kanuni'yi de oynar. Ama muhafazakârların TV'de hayranlıkla izlediği Kanuni'yi; Kemalist, sosyal demokrat bir oyuncunun oynaması daha ilginç.
Bu yüzden Ergenç'in 'Muhteşem Yüzyıl' krizi hakkında tam olarak ne düşündüğünü merak ediyorum. Hatta Kanuni'yi oynayan bir oyuncu olarak başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyor daha çok merak ediyorum!
Herhalde bunları da sadece ben merak etmiyorumdur!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA