Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Anadolu'nun son leoparı

Anadolu'da bilinen son leopar, 1974 yılında Beypazarı'nda öldürülmüş. Nesli tükendiği kabul edilen leoparları gördüğünü söyleyenler de olmuş. Ama elde hiç kanıt yokmuş.
Ve National Geographic Türkiye dergisinden Batur Avgan, 36 yıl sonra Siirt'te o kanıta ulaşmış ve dergisinin Nisan sayısına yazmış. Avgan, Siirt'te bir kahvede genç bir adamla buluşmuş, biyolog olduğunu söylemiş.
Sonunda genç ikna olmuş, çıkarmış cep telefonunu ve Kasım 2010'da Gabar Dağı'nda çekilen Anadolu'nun son leoparının fotoğrafını göstermiş.
Kuru otların üzerinde ölü bir leopar! Şimdi elimizde sadece postu var.
Ah ah! O leopar öldürülmeden yakalansaydı ne büyük bir mucize olurdu. O leoparın neslini sürdürebilmesi daha büyük bir mucizeydi!
Niye vurdular ki o leoparı? Saldırdı mı ki insanlara? Niye saldırsın ki; zavallı hayalet gibi saklanarak yaşamış. Kısacası cahillik son leoparı da elimizden aldı. Nesli tükenme noktasına gelen vaşakları da, nadir de olsa görüyoruz ama ölü halde!
Avcılığı spor olarak görmüyorum.
Hele Türkiye'de tamamen yasaklanmalı. Çünkü avcıların çoğu cahil; hangi hayvanın neslinin tükendiğini bile bilmiyorlar.

Not: 'Leopar yeniden Türkiye'de' başlıklı yazıyı, National Geographic Türkiye'nin Nisan sayısında okuyabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA