Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Brezilya neden mutlu?

FIFA Konfederasyon Kupası finalini izlemek üzere Rio de Janeiro'ya gittim. "Paris için kafe neyse, Rio için de plaj odur" yorumu hakikaten doğru. Riolular belki de evlerinden çok plajda vakit geçiriyor. Coppacabana, İpanema plajları tıpkı futbol sahalarında olduğu gibi gece aydınlatmalı.
Sadece Rio değil, Brezilya'nın tüm kıyı sahili (7.4910 km) halka açık. Kıyıyı parselleyen hiçbir otel ve tatil köyü yok!
Rio'da Corcovado (Hz. İsa heykelinin olduğu yer) ve Sugar Loaf'a çıktığınızda karşınıza fantastik bir şehir panoraması çıkıyor. Rio gerçekten eşsiz bir yer; İstanbul'a 'cennet' diyorsak, Rio'ya ne demeli acaba? Belki de kendimizi kandırıyoruz.
Tabii Rio cennetinin içinde sefalet ve şiddetin zirve yaptığı bir de favela'lar (mafya yönetimindeki gecekondu semtleri) var. Ama gelir dağılımındaki büyük eşitsizliğe rağmen Brezilyalılar özünde mutlu bir halk ya da mutlu olmayı başarıyorlar.
Cumhurbaşkanından bakanlara, sanatçılardan gazetecilere kadar birçok kişiye rehberlik hizmeti sunan deneyimli tur operatörü Demir Göknel, Brezilya tarzı mutluluk hakkında bana şu örnekleri verdi:
"Brezilyalılar mutlu, huzurlu ve sakinler çünkü bugünü yaşıyorlar. Yarını, yarın olduğu zaman düşünüyorlar. Biz Türkler gibi önce araba, ev alayım, sonra bir tane daha ev alayım diye diye hayatlarını tasarruf yapmakla ertelemiyorlar; olanla yetiniyorlar. İyi geçirilen zaman onlar için daha önemli. Çok farklı etnik gruptan insan var, büyük bir ülke ama ırkçılığın 'ı'sı yok, milliyetçi de değiller..."

AZLA YETİNMEYİ BİLMEK...
Brezilya sokakları protestolarla çalkalanıyorken, pembe bir tablo çizdiğimi düşünenleriniz olabilir.
Evet, hayat pahalılığına, yolsuzluklara, eşitsizliğe isyan etti Brezilya halkı. Ama isyan ederken de hayatlarını rahat, huzur içinde yaşamaya devam ediyorlar.
Brezilya'daki mutlu yaşam kavramını Sao Paulo'yu örnek göstererek anlatmalıyız belki de... Sao Paulo; Brezilya'nın en kalabalık şehri, sanayinin, borsanın ve bankacılığın merkezi... Kişi başına düşen gelir, Brezilya genelinin çok üstünde.
Ancak Demir Bey'e göre Riolular, Sao Paulolular'ı Brezilyalı kabul etmezmiş. Sao Paulo'lular gözlerini para hırsı bürümüş, Brezilya'nın en sinirli, huzursuz insanları olarak gösteriliyor çünkü. En çok olay çıkaran Corinthians da Sao Paulo şehrinin takımı!
Sao Paulo=vahşi kapitalizm, para kazanma hırsı, tatminsizlik, mutsuzluk...
Rio=azla yetinme (Karnavalda kazandıklarıyla tüm yıl geçiniyorlar) ve kasmadan huzurlu bir şekilde anı yaşamak...
Sao Paulolular, Riolular için 'tembel'; Riolular da "Herkes kendi işini yapsın. Siz kazanın biz harcayalım" diyormuş.
Haklılar; çok kazanmak değil, harcamayı bilmek önemli!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA