Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Digiturk'ten engellilere büyük kolaylık

Teknolojik gelişmeler, engelli insanların da hayatını kolaylaştırıyor. Önemli olan; teknolojiyi engellilerin yararına kullanacak pratik çözümler üretmek. Digiturk bu noktada güzel bir projeyi hayata geçirdi. Digiturk yeni başlattığı sesli betimleme, yazılı betimleme ve işaret dili seçenekleri ile, görme ve işitme engelli izleyicilere kaliteli film keyfi sunuyor.
Uygulama kapsamında görme engelli izleyiciler için açılan ses kanalı ile; yayınla eş zamanlı betimlemeler sunuluyor. İşitme engelli izleyiciler içinse fazladan altyazı kanalı açılarak, silah ya da patlama sesi gibi dış sesler, yayınla eşzamanlı olarak betimleniyor.

İŞARET DİLİ ANLATIMI
Ayrıca okuma-yazma bilmeyen işitme engelliler için, filmlerin işaret dili anlatımlı versiyonları yayının hemen ardından 'Dilediğin Zaman Dilediğin Yerde' platformuna ekleniyor ve 'Seç izle' seçeneği ile işaret dili eşliğinde izlenebiliyor.
Bu uygulamalar şimdilik Digiturk'ün Moviemax Premier kanalının 'Pazar Kapalı Gişe' filmlerinde kullanılıyor. Ama kısa süre içinde diğer sinema kanallarında da uygulanacak. Dileğimiz; engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak bu tarz uygulamaların medyada daha da artması. Çünkü Türkiye hâlâ engelli vatandaşlarımız için yaşanması çok zor bir ülke.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA