Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kelebeğin Oscar Rüyası

Her yıl bir filmimiz, Oscar Ödülleri'nde aday adayı gösteriliyor. Oscar şansımız üzerine tahminler yapılıyor ama Los Angeles sinema camiası ve Oscar kulisleri apayrı bir dünya!
Sadece şu örneği vermem yeterli herhalde: "Bir filmin iyi olması, Oscar'ı kazanma şansını sadece yüzde 2 etkiliyor." Bunu bana Yılmaz Erdoğan söyledi; Erdoğan'a da Hollywood'da söz sahibi sinemacılar söylemiş!
Oscar aday adayı 'Kelebeğin Rüyası'nın yeni kurgusu şerefine yapılan özel gösterimde, Yılmaz-Belçim Erdoğan çiftiyle konuşma fırsatım oldu. Filmin tanıtımı için Los Angeles'ta kamp kuran Belçim Erdoğan, "En zor iş; filmi ön jüri ve Akademi üyelerine izlettirmeyi başarmak. Tüm dünya ülkelerinden filmler aday gösterildiği için, yarışan film sayısı çok fazla. Bazı filmlerin tamamı izlenmiyormuş bile! Filmin ilk üç dakikası çok önemliymiş. İlk üç dakikasını ilgi çekici bulmayıp devamını izlemeyen yaşlı üyeler varmış!" diyor.
Ah şu yaşlı üyeler!
Aday filmlerin, Oscar'a gelene kadar uluslararası festivallerde ödül alması da önemli. Lakin yine de sürprizler yaşanıyormuş. Festivallerde ödül yağmuruna tutulan 2007 Romanya yapımı '4 Months, 3 Weeks and 2 Days'in Oscar'da aday bile gösterilmemesi büyük tartışma yaratmış.
Akademi üyeleri, ABD basınında alay konusu olunca; jüride ve ön izleme gruplarında gençleştirme operasyonuna gidilmiş.

MAHSUN'A 1 MİLYON DOLAR!
Yılmaz Erdoğan, "Filmin iyi olmasının, Yabancı Film Dalı'nda Oscar kazanmada yüzde 2 etkisi olduğunu söylediler. Tanıtım ve lobinin etkisi ise yüzde 98. Önemli olan; iyi filmi gerekli kişilere izlettirmek ve ABD basınında yer almak. Lobi ve tanıtım çalışmaları çok önemli" diyor.
Peki, Oscar için film tanıtmanın maliyeti ne kadar?
Yılmaz Erdoğan bu soruya da yanıt verdi: "Film tanıtımı için 400-500 bin dolar fiyat çekiyorlar; şaşırdık. İki şirketle anlaşıp tanıtım partileri düzenleyerek özel gösterimler yapınca, orta ölçekli bir yerli film parası harcıyorsun zaten!"
Medyamızın kıdemli kültür- sanat editörü, Radikal'den Erkan Abi'miz (Aktuğ), "Kültür ve Turizm Bakanlığı destek oluyordur herhalde" diye lafa girince, Erdoğan gülerek şu ilginç yanıtı verdi: "Vallahi Mahsun Kırmızıgül'e 1 milyon dolar verildiği söyleniyor. Bize de verirler herhalde bir şeyler."
Bir PR şirketi 400-500 bin dolar çekiyorsa, 1 milyon dolar az bile!

OSCAR'IN EN ZOR KATEGORİSİ
Belçim Erdoğan; Nuri Bilge Ceylan'ın, 'Üç Maymun' filmiyle Oscar'da ilk dokuza kaldığı dönemde ABD'de çalıştığı PR şirketiyle anlaştıklarına dikkat çekti:
"Oscar kazanan filmlerin PR şirketiyle çalışıyoruz. Her şey güzel gidiyor. ABD'deki basın gösterimlerinde ağlayan izleyiciler oldu. Filmin gerçek bir öyküye dayandığını duyunca da 'Niye bunu yazmadınız?' diye hayretlerini dile getirdiler. Bizimkiler; Türkiye'de öyküyü herkes bildiği için yazmayı gerek duymamış. Bu bizim hatamızdı, hemen filmin başına yazdık. Filmin sonunda da karakterler hakkında bilgi verdik."
Yılmaz Erdoğan, Oscar şansını da değerlendirdi: "İlk beşe kalmak lazım; Nuri Bilge Ceylan ilk dokuza kalmıştı zaten. Bu yıl adaylar arasında 'Amour' gibi kesin favori de yok. Önemli olan filmi izlettirmeyi başarmak; izlerlerse beğeneceklerine inanıyorum."
Dürüst konuşmak gerekirse; Erdoğan çiftinin filme olan inançlarını beni hem şaşırttı, hem de etkiledi. Aslında 'Yabancı Film' dalı, Oscar'ın en zor kategorisi. Çünkü dünyanın en iyileri bu kategoride yarışıyor! Tabii inanmak, başarmanın yarısı.
'Kelebeğin Rüyası'nın Oscar rüyası gerçek olur inşallah.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA