Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu da oscar lobisi

Bu yılki Oscar tahminlerimden kupon yapsaydım 8'de 8 tutturmuştum. Ama çok para kazanamazdım çünkü sıfır sürprizin yaşandığı bir törendi. İlla sürpriz yaşanmasına da gerek yok adil bir yarış olması da yeterliydi, lakin o da olmadı. Yaşlı Akademi üyeleri yine Oscar kazandıran klişelere sahip çıktılar. Engelli bir insanın öyküsü, cinsel ayrımcılık, Yahudi soykırımı, kölelik, savaşı eleştirirmiş gibi yapıp ABD politikalarını haklı çıkartmak vs... Hep bu öykülere gidiyor ödüller. Elbette hepsi önemli mevzular ama izleye izleye ezberlemedik mi bu öyküleri? Sinemada fark yaratanlar yine avucunu yaladı!
'12 Years a Slave' etkileyici bir film ama 10 yıl önce çekilseydi, 'En İyi Film' ödülüne itirazım olmazdı. Bu film, 'Django Unchained' gibi ezber bozan bir kölelik filminin üzerine yavan kalmadı mı?

LEONARDO'NUN HAKKINI YEDİLER

'Dallas Buyers Club'ta Matthew Mc- Conaughey iyi oynadı ama hep 20-30 kilo zayıflayanlara, fiziksel deformasyona uğrayanlara mı gidecek 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülü? Dustin Hoffman, 'Marathon Man'deki koşu sahnesinden önce gece uyumaz ve sete de koşarak kan ter içerisinde gider. Efsane aktör Sir Laurence Olivier da Hoffman'a şu meşhur sorusunu yöneltir: "Mr. Hoffman niye sadece oynamayı denemiyorsunuz?" Rahmetli Olivier Abi'yle aynı fikirdeyim. Oyunculuğunu küçümsemek hadime değil ama McConaughey, 30 kilo verip, perişan bir halde kamera karşısına çıkıp güçlü bir etki bıraktı. DiCaprio ise 'The Wolf of Wall Street'de sadece oynadı ama ne oynamak! Oyunculuğun zirvesine çıktı. 'Inception'da vermediler, 'Aviator'da vermediler… Bu yıl niye DiCaprio'nun hakkını yediniz Oscar Lobisi! Adam daha ne yapsın!
Alfonso Cuaron, 'Gravity' ile 'En İyi Yönetmen' ödülünü hakkıyla kazandı. Genelde teknik dallarda ödüller alan 'Gravity' gecenin galibi gibi göründü.
Spike Jonze'un 'Her'e yazdığı senaryo, finali hariç sağlamdı. Ancak senaryosunun çalıntı olduğu söylentilerine rağmen 'En İyi Özgün Senaryo'yu kazanması şaşırtıcıydı.
'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülü Barkhad Abdi'nin (Captain Phillips) hakkıydı. Onu izlerken gerçekten Somalili bir korsan mı, yoksa oyuncu mu karar veremiyordunuz ama ödülü Jared Leto'ya (Dallas Buyers Club) kaptırdı. Ee Somali asıllı bir taksi şoförü de bir yere kadar yükselir, Oscar'da bi de Gay Lobisi var!
En çok 'La Grande Bellezza'nın (Muhteşem Güzellik) 'Yabancı Dilde En İyi Film' Oscar'ını kazanmasına sevindim. Adı gibi muhteşem bir film. Ama 'Recep İvedik 4' ve türevi yerli filmlerin işgali yüzünden en son bir-iki salonda gösteriliyordu. Mutlaka izleyin!
Özetle; geçen sene Amerikan propagandası yapan 'Argo' ve Ben Affleck'i ödül yağmuruna tutan yaşlı Oscar lobisi, yine fark yaratanları ödüllendirmedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA