Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Orhan Veli filmi

Şairler ölmez...
Orhan Veli de ölmedi; 13 Nisan'da 100 yaşında olacak ve sonsuza kadar şiirleriyle yaşayacak.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık çok güzel bir projeyi hayata geçirmeye, Orhan Veli'nin doğumunun 100'üncü yılını bir arşiv sergisiyle anmaya hazırlanıyor.
4 Nisan'da Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde açılacak 'Sakın Şaşırma: Orhan Veli 100 Yaşında' adlı sergi 3 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

GİŞE KORKUSU...
Son dönemde Orhan Veli'nin özel yaşamına dair birçok belge ortaya çıkıyor. Orhan Veli'nin imkansız aşkı Nahit Gelenbevi'ye yazdığı mektuplar da başlı başına birer edebiyat eseri.
Nahit Hanım, çok özel bir kadın, 1909-2002 yılları arasında yaşamış bir öğretmen.
Sabahattin Ali'den Edip Cansever'e, Oktay Rıfat'tan Yahya Kemal'e kadar çok önemli arkadaşları olmuş. Atatürk'le üç defa dans etmiş.
Nahit Hanım için Samet Ağaoğlu, "Rönesans gibi kadın", Cemal Süreya "Cumhuriyet dönemi küçük burjuva duyarlığının anası" demiş.
Bizim yönetmenlere çok kızıyorum; siyasetçisinden sanatçısına kendi büyük insanlarının filmlerini çekmiyorlar. Bizde anı, biyografi kitapları da az yazılıyor. Oysa tarihe büyük bir merak var. Orhan Veli'nin hayatını anlatan film neden çekilmez. Gişesi düşük olur diyorsanız, hayatı dolu dolu geçmiş, edebiyat tarihinin en zarif, en duygulu aşklarını yaşamış bir şairden bahsediyoruz yahu.
Rahmetli Müşfik Kenter'in Orhan Veli için çıkardığı şiir albümü kapış kapış gitmişti. Orhan Veli, Cemal Süreya gibi hayatları defalarca filmlere konu olacak büyük şairlerin beyaz perdeye aktarılmaması Türk Sineması'nın ayıbıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA