Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Karaca'dan çekilen kopya

Müzik, sinema ve edebiyat tutkunlarının mutlaka takip etmesi gerektiğine inandığım, müthiş tespitlerin yer aldığı happybluemondays. blogspot adresli blog'ta şu enteresan bilgiye ulaştım:
'Cem Karaca ve Apaşlar'ın 'Suya Giden Allı Gelin' şarkısının gitar riffleri ile Dead Kennedys grubunun 'Holiday in Cambodia' şarkısının giriş riffleri tamamen aynıdır. 'Suya Giden Allı Gelin' şarkısının çıkış tarihi 1967. 'Holiday in Cambodia' ise 1980 yılında çıkıyor. Kim kimden esinlendi ya da çaldı acaba? Ya da punk denen müziği kim icat etti?'
İki şarkıyı da internetten bulup dinleyin; gitar riffleri birbirlerine çok benziyor. Bu benzerlik belki daha önce de tartışma konusu olmuştur ama şimdi yeniden gündeme gelmesinde fayda var.
Özellikle müzik sektöründe yurt dışından kopya çekmenin zirve yaptığı, büyük bir üretim kabızlığı çekilen bir dönemden geçiyoruz.
Sadece yabancılar değil; cover'ı yapılmamış eski yerli şarkı da kalmadı. Özgün eser üretimi çok az. Ortaya çıkan az sayıdaki özgün beste ise vasat.

ÖRNEK ALINMALI
Cem Karaca'nın Dead Kennedys grubu tarafından yıllar sonra taklit edilmesi çarpıcı bir örnek. Keşke genç şarkıcılar; Cem Karaca'nın, Barış Manço'nun, Erkin Koray'ın şarkılarını cover'lamak yerine, bu büyük ustaların özgün eser üretiminden örnek alsa...
Yarışma programlarında jüri üyesi olmak yerine gerçek şarkıcı olmayı deneseler keşke...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA