Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

SGK ve Yeşil Kart ile boy uzatılabiliyor

Topallık artık kader değil! Bir bacağı diğerinden daha kısa olan insanlar; tek bacak uzatma ameliyatıyla, bacaklarının eşitlenmesini sağlayabiliyor. Doç. Dr. Metin Küçükkaya, bu ameliyat ve tedavilerin SGK veya Yeşil Kart ile de yapılabildiğini ve hiçbir risk taşımadığını dile getiriyor...

Türkiye'de bacak uzatma ameliyatlarını en fazla yapan doktorlardan biri olan Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Servisi'nin uzman doktorlarından Doç. Dr. Metin Küçükkaya, tek bacak uzatma ameliyatlarıyla ilgili soruları yanıtladı:

SEBEBİ ÇOK!
* Tek bacak uzatmak, boy uzatma ameliyatlarına göre daha mı kolay?
Hasta açısından daha az zahmetlidir ama doktor açısından bir fark yoktur. Çünkü teknik olarak, ikisi de aynı şekilde yapılıyor.

* Kimlerin tek bacağının uzatılması gerekir?
Tek bacağı kısa olan herkesin bacağı uzatılabilir. Yaşı ileri değilse, tedaviye yani ameliya engel ciddi bir problemi yoksa; kişinin bacağı uzatılabilir. Ayakkabının içine yapılan tabanlıkla kısaltma telafi edilemiyorsa; o zaman uzatma ameliyatını düşünmek gerekir. Küçüklükte geçirilmiş travmalar bazen büyümeyi bozabiliyor. Eğer düşme anında büyüme kıkırdağı zarar görmüşse; çocuk büyürken bacağının bir tarafı hızla uzarken, diğer tarafı kısa kalır. Doğuştan kısalık yapan hastalıklar da vardır. Kalça çıkıklığı bunlardan biridir. Kırığın eğri kaynaması sonucu da, kısalık olabiliyor. Ayrıca kemik kayıplarından sonra da, kısalık oluşabiliyor. Çocuk felci de, en büyük sebeplerden biridir.

* Uzatılan bacağın çok fazla uzayıp, sağlam bacağın boyunu geçme ihtimali var mı?
Onu, ameliyatın ardından sürekli kontrolle ölçebiliyoruz. Öyle bir sorun olma olasılığı var ama sadece hasta kontrole gelmezse ve bacak uzamayı sürdürürse olabilir. Hastaların hepsi, bu konuda son derece özenli. Bu nedenle de, henüz öyle bir durumla karşılaşmadık.

* Türkiye'de en çok hangi durumlarda boy uzatma ameliyatı yapıyorsunuz?
Çocuk felcinin ardından oluşan kısalık ve deformasyonlardan sonra, bu ameliyatları yapıyoruz. Kazalardan sonra meydana gelen kaynamama ya da deformasyon durumlarında da, bu yöntemi kullanıyoruz. İhmal edilmiş kalça çıkığında, doğuştan çarpık ayakta, tümörlerde ve kemik enfeksiyonlarında da bu yöntem kullanılıyor.

RİSKLİ DEĞİL!
* Bacak uzatma tedavisi sürerken, insanlar işlerini sürdürebiliyorlar mı?
Tek taraflı uzatmada, hastalar genellikle masabaşı işlerini yapabiliyor ve okula gidebiliyor. Ancak iki bacağa birden uzatma işlemi yapıldığında, tedavinin erken döneminde rapor veriyoruz. Okula ya da işlerine bir süre gidemiyorlar.

* Tedavinin ardından, hasta koşabiliyor mu?
Tedavi süreci bittikten sonra, hastayı hiçbir fiziksel aktivite konusunda kısıtlamıyoruz. Hastalar tıpkı normal insanlar gibi koşuyor, araba kullanıyor, bisiklete binebiliyor. Sadece onları belirli aralıklarla kontrole çağırıyoruz, o kadar.

* Bu ameliyatların riski var mı? Başarı sağlayamadığınız hastalar oluyor mu?
Nadiren kemiklerde ya da deride sorun oluşuyor ve böyle durumlarda bir süre tedaviyi kesmek zorunda kalıyoruz. Ancak operasyonlar, öyle büyük bir risk taşımıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA