Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Son güne kadar okula gitmeli

Okulların tatil olmasına az kaldı, ders yoğunluğu kalmadı. Kızımızı okula yollamakta zorlanıyoruz. Gitmemek için bir sürü bahane buluyor. Ne yapalım? G.F./Muğla
Bu konuda kararlı ve istikrarlı olmalısınız. Kızınıza, okulun kapandığı son güne kadar sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söylemelisiniz. Eğer bu anlamda esnek ve gevşek bir tutum izlerseniz ondaki sınır anlayışını bozarsınız.

TOLERANSLI OLMAYIN
"Tamam, hadi bu hafta gitme" ya da "Devamsızlık hakkını son gününe kadar kullan" derseniz, kızınız sınırlarını genişletebileceğini fark edecektir. Okula göndermeme konusundaki esnekliğiniz ileride başka konularda kendini gösterecektir. Bu nedenle okul gibi görev ve sorumlulukların net çizgilerle çizildiği konularda siz de toleranslı davranmayın. Çocuğunuza okula gitmemesinin mümkün olmayacağını kesin bir dille belirtin. Hatta sizden habersiz okula gidip gitmediğini de kontrol edin.

Zamanını iyi değerlendirsin
Çocuğumu yaz okuluna gönderip göndermemekte kararsız kaldım. Bazı arkadaşlarım destekliyor, bazıları da kesinlikle karşı. Siz ne düşünüyorsunuz? M.O./İzmir
Yaz okulları; çocukların hem tatillerini en keyifli şekilde geçirmelerini hedefleyen hem de fiziksel gelişimlerinin, sosyal becerilerinin ve benlik algılarının desteklendiği etkinliklerdir.

SON DERECE ETKİLİ
6-11 yaş grubu çocukların katılabildiği yaz okullarında genelde, basketbol, voleybol, tenis, doğa sporlarının ağırlıkta olduğu faaliyetler yapılır. Ayrıca spor becerilerinin yanı sıra drama, müzik, sanat gibi diğer becerilere de ağırlık verilir. Bu bağlamda ben yaz okullarını faydalı buluyorum. Çocuğun birçok gelişim alanını desteklemesi açısından bence son derece etkili oluyorlar. Ancak verilen hizmete göre fiyat aralıkları da artıyor. Maddi imkanı olmayan aileler, çocuklarını yaz okuluna yollamak yerine farklı etkinliklerle çocuklarını yaz boyunca eğlendirebilir. Esas olan çocuğunuzun yaz okuluna gitmesi değil; gittiği zaman kaliteli vakit geçirmesi ve zamanını iyi değerlendirmeyi öğrenebilmesidir.

Erken başlamasını onaylamam
Oğlum Aralık doğumlu ve bu yıl okula başlarsa yaşıtlarından geri kalıp kalmayacağı konusunda endişeliyim. Sizce oğlumu okula başlatmalı mıyım? S.T./Adana
Aralık ayında doğan çocuklar okul yaşıtlarına göre nereden bakarsanız bir yıl gibi erken başlamış olur. Esas olan çocuğun yeterliliğidir ama ben genelde erken başlamayı onaylamıyorum.

SIKINTI YAŞAYABİLİR
Çünkü çocuk gelişiminde bir ayın bile etkisi varken bir yıl oldukça farklılık gerektirecektir. En azından çocuğun el göz koordinasyonundaki yetersizlikler, kalem tutma ve yazma becerilerini direkt etkileyebilir. Aynı şekilde dikkat süresi daha kısa olabilir. Ayrıca sorumluluk alma ve devam ettirme konusunda da yaşıtlarına oranla sıkıntı yaşayabilir. Bu konudaki tecrübelerim, çocuğun ev yaşantısı ile okul yaşantısının bazen istendiği gibi örtüşmediğini gösteriyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA