Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Özel alt sınıf öğretmeni az

Özel alt sınıfa giden bir kızım var ama öğretmeni sürekli değişiyor; öğretmen ataması yapılmıyor. Kızımın eğitimini aksatmaması için ne yapacağımı şaşırdım? G.M./Ankara

Özel alt sınıflar, ilköğretim okulunun özel bir sınıfıdır. Bu sınıflar; ilkokula gidebilecek ama zihinsel olarak yeterliliği olmayan çocuklar için açılmıştır.

SERTİFİKA ALIYORLAR
Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarlar bu sınıflarda okutulur. Tek sıkıntı ise bu çocuklar için özel yetişmiş eğitimci sayısının az olmasıdır. Yedi yıldan beri Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, belli saat özel eğitim dersi alarak sertifika kazanıyor. Bu sertifika ya da sözleşme ile özel alt sınıflara öğretmenlik yapılıyor. Sertifikalı öğretmen sayısı ise 200'den fazla değil! Öğretmen istikrarsızlığı da bundan kaynaklanmaktadır. Bence bunu bir süreç olarak görün. Şartlarınızı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışın. Rehabilitasyon merkezleri ya da özel eğitim okullarındaki seçeneklerinizi de araştırın.

***
İsteksiz çocuğu zorlamayın

Sömestir tatili çoktan bitti ama okumaya pek de meraklı olmayan oğlumu okula göndermekte çok zorlanıyorum. Onu tatil havasından çıkarmak için ne yapmalıyım? O.S./Mersin

Çocuklarda zaman kavramı yavaş geliştiği için tatil havasından çıkmakta zorlanabilirler. Oğlunuzu okula gitmesi konusunda sürekli uyarmak yerine onu yönlendirmenizi öneririm. Oğlunuza öncelikle zamanın akıcılığını hissettirmeniz lazım. Bu nedenle hayatınızda hep saat ve takvim olmalı. Okula gitmek istememesiyle ilgili de ona aşamalı olarak sorumluluk verin. Birden ödevlerle boğmayın. İkinci haftanın ardından ödev çalışmalarını kademeli olarak artırın. Aile içi etkinliklerinizi ise biraz daha artırın. Oğlunuzun sınıf arkadaşlarını eve çağırmasını ya da öğretmenine bir buket çiçek götürmesini sağlayın.
***
Öğretmenin tecrübesi önemli

Öğretmenimiz 7 yaşındaki kızıma özel eğitim aldırmamız gerektiğini söyledi. Özel eğitimin ne olduğunu bilmiyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim. F.N./İzmir

Özel eğitim; çocuğun eksik özelliklerinin uzman eğitimciler tarafından güçlendirildiği eğitim şeklidir. Bu eğitim şeklinde çocuk ve uzman öğretmen ortalama 45 dakika bire bir çalışır. Bu çalışmalar sonunda aile yönlendirilir, ev ödevleri verilerek özel eğitimin sürekliliği sağlanır. Özel eğitim ödemeleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nca karşılanabilmektedir. Son dönemde rehabilitasyon merkezlerindeki hızlı artış ise art niyetli kişileri gündeme getirmektedir. Kızınıza özel eğitim aldırmanız gerekiyorsa, başvurduğunuz uzmanın tecrübesini araştırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA